Rata de infectare cu noul coronavirus în rândul personalului medical, mai mare într-o primă fază decât cea raportată la nivelul populaţiei generale, este în scădere, chiar şi în ţările în care pandemia de COVID-19 continuă să avanseze într-un ritm rapid, au anunţat marţi reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citaţi de AFP.
OMS raportează că datele colectate din 83 de ţări, cele mai multe din Europa şi cele două Americi, arată că, de acum, "există o scădere substanţială a infectărilor (în rândul personalului medical, n.r.) faţă de perioada de început a pandemiei".
Dacă OMS evoca în trecut un procent de 14% de angajaţi sanitari infectaţi, acest procent este în prezent mai apropiat de cel înregistrat în populaţia generală: mai puţin de 3% în numeroase ţări.
Procentul angajaţilor medicali din totalul persoanelor nou infectate "este într-o scădere constantă", a subliniat Anne Perrocheau, medic epidemiolog din cadrul OMS, într-o conferinţă de presă desfăşurată în format virtual.
Explozia de cazuri de COVID-19 în rândul personalului medical la începutul pandemiei se explica prin lipsa echipamentelor de protecţie, raportată aproape peste tot în lume, inclusiv în unele dintre cele mai dezvoltate ţări.
Imagini cu medici şi asistente care se protejau folosind saci de pubele, în lipsa altor echipamente, au făcut înconjurul lumii. Absenţa cursurilor de formare pentru a utiliza în mod corect astfel de echipamente a avut la rândul ei un rol important.
La polul opus: aprovizionarea cu echipamente de protecţie este mai bună în prezent în cele mai multe ţări, iar angajaţii din sectorul medical au avut timp să fie instruiţi în privinţa utilizării acestora.
Benedetta Allegranzi, director tehnic în cadrul OMS, consideră că o mai bună înţelegere şi adeziune la metodele de prevenţie, precum "purtarea unei măşti tot timpul sau a unui dispozitiv respirator în funcţie de caz, spălarea frecventă a mâinilor şi respectarea distanţării fizice", contribuie de asemenea la scăderea numărului de infectări.
Maladia COVID-19 a ucis peste 1,1 milioane de persoane, potrivit statisticilor oficiale.
La jumătatea lunii septembrie, OMS a publicat un set de norme pentru o mai bună protecţie a personalului medical, în faţa gravităţii situaţiei sanitare globale.
Consiliul internaţional al infirmierelor a estimat la câteva mii numărul deceselor înregistrate în rândul celor 20 de milioane de infirmiere şi infirmieri pe care îi reprezintă, chiar dacă cifra oficială - calculată pe baza datelor transmise de 44 de ţări - era la jumătatea lunii august de doar 1.097. (Sursa Agerpres)