Cu ceva timp în urmă, cercetările susţineau că oamenii implicaţi într-un studiu clinic, care au raportat că li s-au diminuat durerile deşi urmau un tratament placebo, ar fi fost isterici sau nevrotici. Acum, însă, un nou studiu vine să contrazică această teorie.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care au anumite trăsături de caracter (mai ales cei care obţin rezultate mari la testele de măsurare a altruismului, a sincerităţii şi a elasticităţii şi care au scoruri mici la testele de cântărire a ostilităţii), aveau mai multe şanse de a experimenta o diminuare a durerilor, comparativ cu restul pacienţilor. Mai mult, aceşti indivizi au experimentat şi o scădere a nivelului de colesterol, dar şi o activitate mai mare a receptorilor de opiacee endogene în regiunile creierului asociate cu recompensarea. Cu alte cuvinte, oamenii care răspund pozitiv la tratamentul placebo sunt mult mai amabili.
Scopul primordial al cercetării a fost acela de a găsi metode de rafinare a studiilor astfel încât specialiştii să poată exclude efectul placebo şi să observe dacă un tratament funcţionează sau nu.