O echipă de oameni de ştiinţă suedezi a prezentat marţi un studiu care arată efectele nedorite ale unei nopţi nedormite asupra creierului. Concluzie care ar trebui să îi facă pe cei care petrec Revelionul să se odihnească în prima zi a anului, comentează agenţia Belga.
Neurologi de la Universitatea din Uppsala au analizat mostre de sânge prelevat dimineaţa de la 15 tineri sănătoşi, dintre care unii dormiseră opt ore, iar alţii deloc. La ultimii au constatat o creştere de circa 20% a concentraţiei a două substanţe, enolaza specifică neuronilor şi proteina S-100B.
„Numărul acestor molecule creşte de obicei în sânge când au loc leziuni cerebrale”, a explicat, într-un comunicat, coordonatorul studiului, Christian Benedict. „Lipsa somnului poate favoriza procesul de degenerescenţă”, pe când „un somn bun de noapte poate fi foarte important pentru menţinerea sănătăţii creierului”, a adăugat el.
Studiul, care va fi publicat în revista Sleep, urmează altuia, din revista americană Science (octombrie), care afirma că somnul grăbeşte curăţarea toxinelor din creier. Printre acestea se află beta-amiloida care, atunci când se acumulează, favorizează boala Alzheimer, arată cercetători de la Universitatea din Rochester (Statele Unite), care au făcut experimente pe şoareci.