Cuptorul cu microunde este un ajutor de nădejde al gospodinelor secolului XXI, care au din ce în ce mai puţin timp liber. Numai că multe studii au ajuns la concluzia următoare: cuptorul cu microunde nu este benefic dietei tale pentru că reduce sau chiar distruge valoarea nutriţională a mâncării.
Când se găteşte normal, mâncarea se încălzeşte de la exterior către interior. Este o funcţie normală a termodinamicii. În schimb, în cuptorul cu microunde, căldura se propagă de la interior către exterior, ceea ce are ca efect distrugerea enzimelor şi a nutrienţilor prezenţi în alimente. Tocmai de aceea este indicat să găteşti normal şi să nu-ţi pregăteşti cina la cuptorul cu microunde.
Cuptorul cu microunde este potrivit pentru aplicaţiile ştiinţifice sau pentru sterilizare. Sterilizarea este procesul prin care sunt înlăturate sau omorâte diferite forme de microbi, printre acestea numărându-se: fungi, bacterii, viruşi etc. Tocmai de aceea, este o idee excelentă să NU pregăteşti mâncarea în cuptorul cu microunde. Nu doar că are un efect nociv asupra alimentelor, dar îţi creează şi ţie probleme de sănătate.