Deşi, în multe cazuri, este cea bună metodă de a proteja viaţa şi sănătatea mamei şi a a copilului deopotrivă, cezariana are şi dezavantaje, în comparaţie cu naşterea pe cale naturală, afectând copiii în diferite moduri. Un nou studiu susţine că acei copii născuţi natural au un IQ mai mare decât cei care vin pe lume prin cezariană. Oamenii de ştiinţă susţin că, atunci când o femeie dă naştere unui copil în mod natural, în creierul bebeluşilor se găseşte în cantitate mai mare o anumită proteină care stimulează dezvoltarea inteligenţei pe măsură ce copilul creşte.
Specialiştii de la Universitatea Yale din Statele Unite susţin că nivelul crescut al proteinei UCP2, întâlnit în rândul copiilor născuţi natural, are capacitatea de a-i ajuta să îşi îmbunătăţească memoria atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.
Descoperirea a fost făcută în urma unui studiu pe animale de laborator: după studierea hipocampusului mai multor şoareci care fuseseră născuţi fie prin cezariană, fie prin intervenţie naturală, s-a constatat că puii de şoareci născuţi prin cezariană aveau un nivel mai scăzut de UCP2, lucru care, la maturitate, a dus la dezvoltarea unor probleme de comportament. Până acum, proteina în cauză mai este cunoscută şi pentru capacitatea de a favoriza alăptarea nou-născuţilor.
Descoperirea vine într-un moment în care operaţia de cezariană este aspru criticată. Subiectul este cu atât mai controversat, cu cât criticii sunt de părere că cezariana poate creşte riscul apariţiei sângerărilor interne şi a unor probleme de fertilitate.
Oficial, în Marea Britanie, un sfert dintre copiii născuţi în maternităţile de stat sunt aduşi pe lume prin cezariană, dar în rândul pacientelor care nasc în clinici private, cifrele par să se aproprie de 60 de procente. "Preferinţa pentru cezariană, mai degrabă din necesitatea de a avea cât mai mult confort şi nu din nevoi medicale, ar putea avea, pe termen lung, efecte nebănuite asupra dezvoltării creierului uman", a încheiat autorul studiului, Tamas Horvath.