26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Nanoparticulele, obiecte de dimensiuni infime, adeseori lăudate pentru succesul lor în electronică şi chimie, au devenit în ultimii ani o sursă de speranţă şi în medicină, în principal în ceea ce priveşte noile tratamente contra cancerului.
De câteva luni, compania franceză Nanobiotix coordonează un test promiţător pe pacienţi suferind de sarcom - tumori rare care atacă mai ales muşchii membrelor -, ce constă în injectarea unor particule de un milion de ori mai mici decât diametrul unui fir de păr, cu scopul de a stimula efectele radioterapiei. Această primă fază a studiului clinic, realizată pe un eşantion de 27 de pacienţi, vizează mai întâi verificarea inocuităţii oxidului de hafniu (HfO2), o nanoparticulă care, odată ajunsă în tumoare, stimulează efectul distrugător al razelor X emise în timpul şedinţelor de radioterapie, a explicat Laurent Levy, preşedintele-fondator al companiei Nanobiotix. "Am prevăzut şi o a doua fază, ce va fi implementată pe mai mulţi pacienţi, pentru a demonstra eficacitatea" acestui procedeu deja testat cu succes pe şoareci, a explicat Laurent Levy, care speră să obţină primele rezultate comerciale începând cu anul 2015. "A avut loc un experiment in vivo pe un animal foarte robust şi nu vedem niciun motiv pentru care acest model, valabil pe animale, să nu poată fi transpus şi pe oameni", a declarat, la rândul său, radioterapeutul Jean-Michel Vannetzel, de la clinica Hartmann din oraşul francez Neuilly-sur-Seine. "Este entuziasmant şi, dacă metoda va funcţiona, se va produce o adevărată revoluţie terapeutică", a adăugat acest oncolog, care a reuşit să distrugă "un întreg câmp de tumori neoperabile şi dificil de vindecat prin radioterapie, din cauza prezenţei unor organe importante în jurul lor".
Metoda ar putea fi aplicată în tratamentul mai multor tipuri de cancer - de prostată, hepatic, pancreatric, rectal, al esofagului sau chiar contra tumorilor cerebrale.
Orice tumoare poate fi distrusă cu ajutorul razelor X, dar se pune întotdeauna problema intensităţii radiaţiei folosite. Prezenţa unor organe vitale în apropierea tumorilor limitează cel mai adesea doza pe care radioterapeuţii pot să o îndrepte spre celulele canceroase care trebuie neutralizate. "Au fost realizate multe progrese în aceşti ultimi 20 de ani, pentru a ţinti mai bine volumul de radiaţie şi pentru a controla mai bine dozele, în special graţie folosirii imagisticii cu ajutorul scanerului", afirmă radiologul Bruno Cutuli de la Policlinica Courlancy din Reims.
Însă ideea de a putea stimula eficienţa razelor X, fără a creşte doza, ar fi o "veste fantastică" pentru savanţii din domeniul radioterapiei, o tehnică care poate să vindece deja ea singură un număr important de cancere, afirmă medicul Vannetzel.
Pe lângă radioterapie, nanotehnologiile ar putea fi folosite şi în cazul chimioterapiei, creând mecanisme pentru care tratamentul ţinteşte doar celulele canceroase, fără a avea un efect nociv asupra restului organismului. "Nanotehnologiile pot să aducă soluţii eficiente. Mai multe molecule anticanceroase, eficiente, nu au fost niciodată lansate pe piaţă, din cauza caracterului lor nociv. Graţie acestor nanotehnologii, vom putea de acum înainte să le utilizăm", explica, recent, în săptămânalul francez Le Point, profesorul şi biofarmacologul Patrick Couvreur.


Articole înrudite