26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Molecule magnetizate, utilizate pentru monitorizarea cancerului de sân
Molecule magnetizate, utilizate pentru monitorizarea cancerului de sân

O investigaţie ce implică utilizarea unor molecule magnetizate le poate permite medicilor să vadă în timp real regiunile cancerului de sân care sunt active, conform unui nou studiu realizat în Marea Britanie, citat de Press Association, informează Agerpres.
O echipă de oameni de ştiinţă a declarat că este pentru prima dată când s-a demonstrat că această tehnică de scanare, numită imagistică prin hiperpolarizare de carbon-13, poate fi utilizată în procesul de monitorizare a tumorilor mamare.
Tehnica a fost testată pe paciente internate în Spitalul Addenbrooke din Cambridge, Marea Britanie, care prezentau diferite tipuri şi grade tumori mamare, înainte ca acestea să beneficieze de tratament.
Specialiştii au utilizat scanarea pentru a măsura rapiditatea cu care tumorile metabolizau o moleculă naturală numită piruvat. Ei au fost capabili să detecteze diferenţele în ceea ce priveşte dimensiunea, tipul şi gradul tumorilor - ceea ce indică ritmul de dezvoltare al cancerului şi agresivitatea acestuia.
Prin această tehnică de scanare s-au putut detecta de asemenea variaţii ale metabolismului între diferite regiuni ale aceleiaşi tumori.
''Acesta este unul dintre cele mai detaliate tablouri ale metabolismului cancerului de sân al unei paciente pe care am reuşit să-l obţinem până în prezent. E ca şi cum am vedea tumoarea 'respirând''', a declarat profesorul Kevin Brindle, cercetător principal la Institutul de Cercetări Oncologice din Cambridge.
''Alături de progresele în ceea ce priveşte testele genetice, această scanare ar putea permite în viitor medicilor să adapteze mai bine tratamentele fiecărui individ în parte şi să afle dacă pacienţii răspund la tratamente - cum ar fi chimioterapia - mai devreme decât este posibil în prezent a adăugat cercetătorul.
Piruvatul se formează în organism în urma descompunerii glucozei şi a altor zaharuri.
Piruvatul de carbon-13 cu hiperpolarizare este o formă uşor mai grea a acestei molecule, marcată ca izotop.
În studiu, oamenii de ştiinţă au hiperpolarizat, sau magnetizat, molecula de piruvat de carbon-13 prin răcirea la aproximativ un grad peste zero absolut (minus 272 de grade Celsius) şi au expus-o la câmpuri magnetice extrem de puternice şi radiaţii cu microunde. Materialul îngheţat a fost apoi dezgheţat şi dizolvat într-o soluţie injectabilă. Pacientele care au fost injectate cu această soluţie au fost apoi supuse unei tomografii prin rezonanţă magnetică.
Magnetizarea moleculelor de carbon-13 a crescut puterea semnalului de 10.000 de ori, astfel încât acestea pot fi vizibile la scanare, au explicat cercetătorii. Ei au utilizat scanarea pentru a estima viteza cu care piruvatul era convertit într-o substanţă numită lactat.
Celulele convertesc piruvatul în lactat în cadrul proceselor metabolice ce produc energie şi stau la baza producţiei de celule noi.
Tumorile au un metabolism diferit în comparaţie cu celulele sănătoase şi astfel produc mai rapid lactat. Acest ritm variază de asemenea între tumori şi între regiuni ale aceleiaşi tumori.
Conform studiului, monitorizarea acestei conversii în timp real ar putea fi folosită pentru a cunoaşte tipul şi agresivitatea cancerului de sân.
Echipa de oameni de ştiinţă speră să testeze această tehnică de scanare în cadrul unor grupuri mai mari de pacienţi.
Cercetarea a fost publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences şi a fost finanţată de organizaţia Cancer Research UK.


Articole înrudite