Ministerul Sănătăţii anunţă că va implementa în acest an şapte programe de screening, demarate în 2018, în cadrul unui proiect care beneficiază de finanţare europeană nerambursabilă, în valoare de 193 de milioane de euro, informează Agerpres. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, 7 aprilie este Ziua Mondială a Sănătăţii, iar în acest an tema campaniei este axată pe acoperirea universală cu servicii de sănătate preventive. "Creşterea capacităţii de screening pentru depistarea bolilor cu impact asupra sănătăţii publice reprezintă şi unul dintre obiectivele importante ale Programului de Guvernare. De altfel, Ministerul Sănătăţii implementează anul acesta şapte programe de screening demarate în 2018, în cadrul unui proiect care beneficiază de finanţare europeană nerambursabilă, în valoare de 193 de milioane de euro, care vor fi utilizate pentru consolidarea programului naţional de screening şi a capacităţii tehnice a sistemului de sănătate de a furniza servicii medicale preventive", precizează Ministerul Sănătăţii.
De asemenea, vor continua campaniile de informare a populaţiei şi vaccinare împreună cu partenerii internaţionali - UNICEF şi OMS. "Anul trecut, au crescut veniturile pentru cabinetele medicilor de familie şi anul acesta există în discuţie un grant cu Banca Mondială axat în mare parte pe medicina de familie şi medicina comunitară. Ministerul Sănătăţii vizează şi anul acesta proiecte care să ducă la creşterea gradului de cunoaştere şi conştientizarea populaţiei privind accesarea serviciilor de prevenţie, precum şi a gradului de responsabilitate a personalului medical implicat în acordarea serviciilor de acest gen", mai spune MS.
Programul Preşedinţiei române a Consiliului UE în domeniul sănătăţii cuprinde o serie de teme prioritare care vizează: rezistenţa anti-microbiană, vaccinarea, accesul pacienţilor la medicamente, mobilitatea pacienţilor în UE şi sănătatea digitală (e-Health).