Un grup de cercetători din SUA, Spania şi Franţa au reuşit pentru prima dată să demonstreze apariţia unor modificări la nivel molecular în organism în urma unei perioade de meditaţie intensivă, relevă un studiu publicat în Jurnalul de psihoneuroendocrinologie.
Cercetătorii au analizat efectele unei zile de practici intensive de conştientizare într-un grup de practicanţi de meditaţie cu experienţă, în comparaţie cu un grup de control de indivizi fără antrenament în astfel de practici care s-au angajat în activităţi ne-meditative, dar liniştite. După opt ore de meditaţie „mindfulness” intensivă, în grupul care a meditat au fost observate o serie de diferenţe la nivel genetic şi molecular, între care modificări ale mecanismului de reglementare a genelor şi scăderea nivelurilor de gene proinflamatoare, ceea ce poate accelera recuperarea fizică dintr-o situaţie de stres.
„Din informaţiile pe care le avem, este primul studiu care arată modificarea rapidă a activităţii genelor în asociere cu practici de meditaţie de conştientizare” (ce vizează o îmbunătăţire a stării de conştienţă a practicantului, n.r.), a declarat coautorul studiului Richard Davidson, fondatorul „Centrului de investigare a minţilor sănătoase” şi profesor de psihologie şi psihiatrie la Universitatea Wisconsin-Madison.
„Şi mai interesant, aceste schimbări au fost observate la gene care constituie ţinta curentă a medicamentelor antiinflamatoare şi analgezice”, a precizat Perla Kaliman, cercetător la Institutul de cercetări biomedicale de la Barcelona, unde au fost realizate analizele moleculare.
S-a demonstrat în studii precedente că antrenamentele pe bază de conştientizare au efecte benefice în afecţiunile de tip inflamator şi Asociaţia americană a inimii susţine folosirea acestor practici ca intervenţie „preventivă”, iar noile rezultate oferă un posibil mecanism biologic pentru efecte terapeutice.
Prof. Bruce Lipton consideră că activitatea genetică se poate modifica zilnic şi, dacă percepţia din mintea omului se reflectă în chimia organismului, iar sistemul nervos citeşte şi interpretează mediul şi poate controla chimia corpului, înseamnă că putem practic schimba soarta genelor schimbându-ne gândurile, menţionează consilierul şi oratorul Michael Forrester, care consemnează rezultatele noului studiu pentru portalul preventdisease.com.