Mămăliga este un aliment consumat frecvent de români, dar puţini sunt cei care ştiu ce se întâmplă în corp după ce o mănânci. Porumbul este bogat în acizi graşi nesaturaţi, 85 – 90%, contine multe hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, vitamina E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu şi fibre. Acesta are proprietăţi astringente, diuretice, antiinflamatoare şi tonice, fiind utilizat în primul rând ca aliment (cereală) şi apoi ca plantă medicinală. Acesta luptă contra stresului, fiind bogat în vitaminele din grupa B, care acţionează asupra funcţionarii sistemului nervos, a muşchilor, a inimii şi asupra producţiei de globule roşii. Prin conţinutul de vitamina E, ne protejează împotriva artritei, scade nivelul colesterolului reducând astfel riscul de ateroscleroza şi, implicit, de infarct. Ajută şi la procesul de reînnoire al celulelor. Porumbul fiert conţine şi potasiu, necesar pentru buna funcţionare a muşchilor şi a inimii. Gastrita hiperacidă şi ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine, căci mălaiul reduce aciditatea şi are o acţiune calmantă.