27 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lipsa de somn la copii şi consecinţele sale neaşteptate
Lipsa de somn la copii şi consecinţele sale neaşteptate

Lipsa somnului în copilărie ar putea favoriza dependenţa de alcool sau droguri la vârsta adultă, conform unui studiu susţinut de Institutul Naţional de Sănătate din Statele Unite (NIH).
O echipă de cercetători de la universităţile Caldwell şi Pittsburgh pretinde că lipsa de somn la copiii de 11 ani îi predispune să dezvolte mai târziu o tendinţă spre conduite de risc, precum alcoolismul şi dependenţa de droguri, relatează revista Slate în ediţia online.
Asocierea dintre somnul pre-adolescenţilor şi tendinţele lor spre alcool şi dependenţa de droguri era deja bine cunoscută, dar acest studiu, ce urmează a fi publicat în revista Drug and Alcohol Dependence, este unul dintre puţinele care examinează corelarea în timp între aceste fenomene.
Din datele unui studiu longitudinal desfăşurat asupra a 300 de familii americane care trăiesc într-un mediu defavorizat, cercetătorii le-au extras pe cele vizând 186 de bărbaţi. La începutul studiului sursă aceştia aveau 11 ani. Brant Hasler, autorul principal al acestui studiu cofinanţat de NIH, şi colegii săi i-au căutat când aveau între 20 şi 22 de ani pentru a-i chestiona cu privire la obiceiurile lor de a consuma alcool şi canabis.
Potrivit concluziilor cercetătorilor, dificultăţile legate de condiţiile precare de viaţă, gradul de insecuritate, tendinţa de a-şi interioriza sau exterioriza problemele influenţează în mod evident aceste derapaje. Dar ei au constatat, de asemenea, o corelare proporţională între durata şi calitatea somnului pre-adolescenţilor şi dependenţele lor instalate zece ani mai târziu.


Articole înrudite