28 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Hipocampul din creier joacă un rol esenţial în limbaj şi în asocierile din memorie
Hipocampul din creier joacă un rol esenţial în limbaj şi în asocierile din memorie

Un nou experiment condus de o echipă de psihologi de la Universitatea Berkeley din California, SUA, a demonstrat că memoria şi limbajul sunt, de fapt, profund interconectate prin hipocamp, acesta jucând un rol-cheie în asocierile din memorie, informează Xinhua News.
Hipocampul, situat în centrul creierului, acţionează precum un ''router'' ce leagă amintirile asemănătoare — spre exemplu, culoarea, forma, senzaţia, mirosul şi gustul unei portocale — astfel încât suntem capabili să facem asocieri. Iar rolul său în asocierea cuvintelor ce urmează a fi rostite cu cunoştinţele semantice deţinute este necesar în procesul de înţelegere şi generare de propoziţii cu sens, potrivit oamenilor de ştiinţă care au publicat, luni, concluziile cercetării în jurnalul ''Proceedings of the National Academy of Sciences''.
''Legătura dintre limbaj şi hipocamp poate fi o explicaţie pentru unele probleme de vorbire pe care le observăm la pacienţi care au suferit o deterioare a zonelor din creier responsabile de exprimare'', menţionează Vitoria Piai, cercetător-şef la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda, în comunicatul Universităţii Berkeley. Aceasta a mai declarat că pe măsură ce studiile vor continua este posibil să se descopere că ''hipocampul are un rol mai important în ceea ce priveşte limbajul decât s-a crezut până acum''.
Oamenii de ştiinţă a înregistrat activitatea neuronală prin intermediul unor electrozi inseraţi în hipocampul a 12 persoane care auzeau propoziţii în cadrul cărora trebuiau să completeze un cuvânt lipsă. În majoritatea cazurilor, în hipocamp s-a observat o activitate intens sincronizată pe măsură ce subiecţii intuiau varianta corectă în timp ce audiau propoziţiile, înainte să le fie arătată o imagine cu răspunsul corect. Acest lucru indică faptul că regiunea respectivă căuta asocieri în creier pentru a găsi cuvântul potrivit.
Studiul a fost condus pe pacienţi epileptici care participau la studii pentru identificarea sursei activităţii anormale din creier.
''Hipocampul a început să emită unde theta ritmice, activitate asociată cu accesarea memoriei şi cu procesele acesteia'', a explicat Robert Knight, profesor de psihologie la Universitatea Berkeley. ''Limbajul e ceva despre care s-a crezut că evoluează şi apare în cortex, de aceea noi avem limbaj, iar şoarecii nu'', a mai spus acesta. ''În ciuda faptului că zona hipocampică din regiunea medială a lobului temporal este binecunoscută pentru rolul său în memoria spaţială şi verbală a oamenilor, cele două zone au fost precum navele în ceaţă, fără să ştie una de cealaltă'', a explicat omul de ştiinţă.
Descoperirea poate deschide o nouă zonă de cercetare cu ajutorul înregistrărilor intracraniene ce aduc dovezi detaliate ale legăturii dintre limbaj şi memorie, a mai spus Knight, adăugând că ''acest studiu arată că memoria contribuie la modul în care o propoziţie evoluează pe parcurs; este o parte în timp real a sistemului nostru de limbaj, nu un subordonat al acestuia'', completat specialistul.


Articole înrudite