Consumul de legume cu frunze verzi poate contribui la stimularea producţiei de celule care protejează sistemul digestiv de diferite boi, printre care şi cancerul, se arată într-un studiu elaborat de institutul australian Walter y Eliza Hall, publicat de revista Nature Inmunology şi preluat de agenţia EFE.
Cercetătorii australieni au descoperit că celulele imunologice, denumite limfoide înnăscute (ILC- după iniţialele în limba engleză), se găsesc în stratul care acoperă sistemul digestiv şi ele protejează intestinul de bacteriile „rele”. Ei mai cred că ILC au rol important în controlarea alergiilor la alimente, în bolile inflamatorii, previn obezitatea şi chiar cancerul intestinal.
De asemenea, autorii studiului au descoperit că gena denumită T-bet este esenţială în producerea acestor celule imunologice, esenţiale în menţinerea echilibrului între imunizare, inflamaţie şi toleranţă, cât şi pentru răspunsul lor la stimulii generaţi de alimentele pe care le consumăm.
„Am descoperit că T-bet este gena cheie care instruieşte celulele precursoare să se transforme în ILC ca răspuns la semnalele emise de mâncarea ingerată şi de bacteriile prezente în intestin”, precizează Gabrielle Belz, coordonatoarea studiului, subliniind că ILC sunt esenţiale pentru vigilenţa imunologică a sistemului digestiv şi că este pentru prima dată când au fost identificate gene responsabile de producerea acestor celule limfoide înnăscute.
Potrivit datelor studiului, proteinele prezente în legumele cu frunze verzi sau în crucifere (cum este brocoli) interacţionează cu receptorii superficiali care activează gena T-bet şi pot juca rolul cheie în producerea de ILC. În plus, celulele ILC produc şi un hormon denumit interleucină 22 (IL-22) care ajută la repararea epiteliului, ansamblul celulelor care acoperă intestinul.
Fără gena T-bet, corpul este mai sensibil la infecţiile bacteriene contactate prin sistemul digestiv, motiv pentru care existenţa acesteia contribuie la prezenţa bacteriilor „bune” în intestin şi la cicatrizarea rănilor ţesuturilor.