23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lege: ”Terapia Durerii” va fi decontatã de stat
Lege: ”Terapia Durerii” va fi decontatã de stat

Românii vor avea dreptul la servicii medicale pentru terapia durerii potrivit unei legi care a fost adoptată luni, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional şi merge la preşedintele României pentru a fi promulgată.

”Este un pas important înainte pentru bolnavii din România, care primesc garanţii legale că serviciile medicale de care beneficiază sunt nedureroase. Scopul fundamental este reducerea suferinţei celor care se îmbolnăvesc şi interacţionează cu sistemul spitalicesc. Această lege este importantă pentru că reprezintă o schimbare majoră în abordarea medicinei în România: nu se mai pune accentul doar pe partea de tratament efectiv pentru vindecare sau îmbunătăţirea stării bolnavului, ci şi pe eliminarea sau măcar reducerea drastică a suferinţei. Dacă înlăturăm durerea, prin medicamentaţie şi proceduri medicale specifice, îmbunătăţim viaţa bolnavilor şi îi putem ajuta să treacă mai uşor peste nişte momente cu adevărat dificile din viaţa lor. Tehnica medicală şi cunoştinţele noastre au evoluat suficient astfel încât aproape în fiecare caz putem face lucruri concrete, în sistemul spitalicesc, pentru a reduce suferinţa celor care se confruntă cu aproape orice tip de afecţiune”, a declarat iniţiatoarea proiectului, senatoarea Nicoleta Pauliuc.
senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc.

Terapia durerii este o ramură medicală ce reuneşte diferite specialităţi, de la neurologie, reumatologie, ortopedie, neurochirurgie, până la radiologie şi recuperare medicală, iar legea defineşte serviciile medicale pentru terapia durerii ca ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele, copii sau adulţi, cu dureri acute sau cronice, având ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau înlăturarea durerii.
Astfel, se include dreptul la servicii medicale pentru terapia durerii în ansamblul drepturilor asiguraţilor în cadrul asigurărilor sociale de sănătate, alături de dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor ei şi pentru recuperare.

„Când vorbim despre terapia durerii, ne referim la durerea cronică, iar investigaţia acesteia este, de cele mai multe ori, extrem de minuţioasă. Implică, pe de-o parte, echipe medicale multidisciplinare, medici de diferite specializări, care caută cele mai bune soluţii terapeutice. Pe de altă parte, terapia durerii presupune o întreagă paletă de tratamente care, multe dintre ele, nu sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări. Vorbim despre costuri, unele dintre ele mari sau chiar foarte mari, pe care pacienţii nu le pot suporta. Şi mă refer la investigaţii pe care nu le faci doar o singură dată şi, gata, ţi-a trecut durerea. Terapia este de lungă durată“, a explicat Radu Gănescu, preşedintele Asociaţiei pacienţilor cu afecţiuni cronice, pentru Adevărul.
ă.


Articole înrudite