23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Agenţia Europeană a Medicamentului verifică analgezicele care conţin metamizol
Agenţia Europeană a Medicamentului verifică analgezicele care conţin metamizol

Într-un comunicat emis de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) se arată că „EMA a demarat o investigaţie în cazul medicamentelor care conţin analgezicul metamizol, pe fondul îngrijorărilor că măsurile luate pentru a minimiza riscul de agranulocitoză ar putea să nu fie suficient de eficiente. Comitetul de siguranţă al EMA (PRAC) va analiza riscul de agranulocitoză şi măsurile existente de minimizare a riscului pentru toate medicamentele autorizate în UE care conţin metamizol. Comitetul va evalua impactul posibilelor cazuri de agranulocitoză asupra raportului beneficiu-risc al medicamentelor şi va emite o recomandare cu privire la continuarea, modificarea, suspendarea sau anularea licenţelor în întreaga UE”, relatează Hurriyet citat de Rador Radio România.

De asemenea, EMA a distribuit lista analgezicele care conţin metamizol, arătând că acestea au fost folosite în toată Europa încă din anii 1920. 
În comunicatul EMA se mai arată: „Medicamentele care conţin metamizol sunt înregistrate în mai multe ţări UE: Austria, Blgia, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Spania. Singurul medicament care conţine metamizol autorizat în Finlanda este retras. 
Medicamentul este disponibil sub mai multe denumiri: Afexil, Algifen, Algifen Neo, Algi-Mabo, Algocalmin, Algopyrin, Algozone, Alindor, Alkagin, Alvotor, Analgin, Benlek, Berlosin, Buscapina Compositum, Dialginum, Dolocalma, Flamborin, Gardan, Hexalgin , Locamin, Metagelan, Metalgial, Metamistad, Metamizol, Metapyrin, Natrijev, Nodoryl, Nofebran, Nolotil, Novalgin, Novalgina, Novalgine, Novaminsulfon, Novocalmin, Panalgorin, Piafen, Piralgin, Pyralgin, Pyralgina, Quarelin, Scopolan Compositum şi Tempal Spagin”.


Ce este agranulocitoza?

Agranulocitoza este o leucopenie periculoasă, o scădere a numărului de globule albe, care se poate instala brusc în organism. Agranulocitoza poate fi asimptomatică sau se poate manifesta cu febră bruscă şi dureri în gât. Poate fi, de asemenea, o infecţie cu progresie foarte rapidă a unui organ. Deoarece leucocitele lipsesc, micro-organismele pot intra rapid în sistemul circulator şi se pot multiplica necontrolat, provocând moartea.


Articole înrudite