22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Medicamentul Ozempic va fi retras din România, de la 1 august
Medicamentul Ozempic va fi retras din România, de la 1 august

Medicamentul Ozempic este prescris în special pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2, dar care a devenit foarte căutat şi de persoanele cu obezitate datorită eficienţei sale în scăderea greutăţii. Acest medicament nu va mai fi comercializat în România începând cu data de 1 august, a anunţat Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

Decizia ca Ozempic să fie retras a fost luată de deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă, „din motive comerciale”.

„Conform informaţiilor primite din partea deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă (DAPP), medicamentul Ozempic (Semaglutidum), în toate cele trei concentraţii (0,25 mg; 0,5 mg; 1 mg) şi sub formă de soluţie injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, din motive comerciale, va fi disponibil în România doar până la data de 31 iulie 2024. Conform prevederilor legale, medicamentul Ozempic nu va mai fi comercializat în România după această dată”, a anunţat miercuri Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

Preţul Ozempic a explodat în ultima perioadă, ca urmare a cererii uriaşe datorate faptului că este perceput ca un medicament-minune pentru slăbit. Ca urmare, tot mai multe ţări din Europa au decis ca pacienţilor cu diabet de tip 2 să li se prescrie, mai întâi, alte medicamente mai ieftine înainte de a folosi Ozempic.

După data de 1 august, Semaglutida va fi disponibilă în România pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 2, în forma de comprimate orale (pastile), la recomandarea medicului, dar nu şi injectabilă, potrivit deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă.

„În urma discuţiilor cu ANMDMR, producătorul şi-a luat angajamentul de a pune pe piaţă cantităţi care să asigure întreg necesarul pacienţilor care suferă de diabet zaharat de tip 2 şi care primesc în prezent tratament cu forma orală conţinând această moleculă sau cărora medicii de specialitate le vor recomanda înlocuirea tratamentului injectabil cu tratamentul sub formă de comprimate orale”, informează Agenţia Naţională a Medicamentului.

„Agenţia va urmări respectarea acestui angajament, astfel încât să nu existe niciun impact negativ asupra pacienţilor diabetici”, mai transmit reprezentanţii ANMDM.

Medicamentul Ozempic (semaglutidă injectabilă) este produs de gigantul farma Novo Nordisk – cea mai valoroasă companie din Uniunea Europeană.

Semaglutida injectabilă, substanţa activă din Ozempic, inhibă pofta de mâncare şi încetineşte tranzitul intestinal.

Chiar dacă a fost conceput iniţial pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 2, Ozempic a început să fie căutat şi de pacienţii cu obezitate, care nu suferă de diabet, graţie observaţiei ştiinţifice că are o eficienţă şi în cazul lor. În limbaj medical, este ceea ce se numeşte utilizare off-label: în afara indicaţiilor din prospectul medicamentului.

În urmă cu câteva luni, Agenţia Europeană a Medicamentului transmitea că „cererea crescută pentru medicamentul Ozempic a generat deficit de stoc, situaţie care persistă, în prezent”.

După succesul Ozempic, Novo Nordisk a dezvoltat încă un medicament pe bază de semaglutidă injectabilă – Wegovy – dar care conţine această substanţă în altă concentraţie. Medicamentul este dedicat pacienţilor cu obezitate şi probleme de greutate.

Wegovy este însă un medicament mult mai nou decât Ozempic şi a fost lansat iniţial pe piaţa din Statele Unite. Medicamentul a ajuns recent şi în Europa, însă ţările în care este disponibil deocamdată pot fi numărate pe degetele de la o mână: Marea Britanie, Germania, Danemarca şi Norvegia, reltează Hotnews.ro.


Articole înrudite