În judeţul nostru situaţia statistică a bolnavilor de tuberculoză este în scădere, de la 825 de cazuri rămase în evidenţă în 2010 la 726 rămase în evidenţă în 2011.
Tuberculoza (TBC) este o boală transmisibilă gravă, produsă de un microb, mycobacterium tuberculosis, numit şi bacilul Koch, şi poate afecta orice vârstă şi categorie socială. Boala se localizează mai ales la nivelul plămânului, dar şi la nivelul oaselor, rinichilor, ganglionilor limfatici, organelor genitale. Principala sursă de infecţie o constituie bolnavul de tuberculoză pulmonară activă, care elimină prin spută bacilul Koch. Când tuşesc, strănută, vorbesc, cântă sau scuipă împrăştie în aer milioane de bacilli pe care persoanele din jur îi inhalează. Nu toţi cei infectaţi cu bacilul Koch se îmbolnăvesc de tuberculoză imediat, ei pot dezvolta boala mai târziu, în condiţiile în care rezistenţa organismului scade. O serie de factori pot favoriza instalarea bolii: condiţiile socio-economice precare (sărăcia), standardul igienic şi cultural, alcoolismul, tabagismul, surmenajul fizic şi existenţa bolilor cum ar fi diabet zaharat, leucemii sau cancer. Simptomele tuberculozei sunt în general nespecifice: subfebrilitate, tuse supărătoare, cu durata mai mare de 3 săptămâni, greutate la respiraţie, oboseală permanentă, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate, transpiraţii, mai ales în timpul nopţii, uneori hemoptizie (bolnavul scuipă sânge). Existenţa acestor simptome impune însă prezentarea la pneumoftiziolog.
„Depistarea bolii se face prin examenul de laborator al sputei, prin radiografie pulmonară şi prin testarea, în perioada şcolară, a reacţiei la tuberculină (IDR)”, se arată în în comunicatul remis de către Compartimentul Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii din cadrul DSP Galaţi.
Tuberculoza este o boală gravă, care poate evolua spre deces în lipsa tratamentului sau a nerespectării acestuia. Tratamentul durează de obicei 6-8 luni, dar durata se poate modifica în funcţie de gravitate şi localizare. Anumite erori (medicamentele nu sunt luate regulat, tratamentul este întrerupt de către bolnav) au determinat apariţia bacililor rezistenţi la medicamente eficiente iniţial, influenţând astfel nefavorabil evoluţia bolii. Este important de reţinut că tratamentul în tuberculoză este obligatoriu, gratuit şi trebuie luat sub directa observaţie a unui cadru medical.