22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Niveluri scăzute de vitamina D pot duce la un risc crescut de hipertensiune arterială. Se ştie de multă vreme că vitamina D este importantă pentru sănătatea oaselor (mai ales a copiilor), iar cercetări mai recente au arătat că influenţează un număr mare de gene cu implicaţii în boli ca psoriazisul, diabetul, artrita şi unele tipuri de cancer.
O echipă de la University College din Londra adaugă o legătură între lumină şi hipertensiune, relatează passionsante.be. Cercetătorii au comparat datele din circa 30 de studii realizate în Europa şi America de Nord, desfăşurate pe aproximativ 160.000 de persoane.
Cu cât nivelul de vitamina D este mai ridicat, cu atât scade riscul de hipertensiune, arată rezultatele studiului cercetătorilor britanici. Autorii afirmă că, pornind de la acest lucru, se poate stabili legătura cu unele boli cardiovasculare.
În emisfera nordică, o bună parte din populaţie prezintă, dacă nu o carenţă, cel puţin o insuficienţă de vitamina D. Explicaţia ar consta într-o slabă expunere la lumina naturală, ştiind că vitamina D este sintetizată în organism sub acţiunea razelor ultraviolete B (UVB). Şi alimentaţia — mai ales ouăle şi peştele gras — furnizează vitamina atât de necesară. Este foarte importantă însă expunerea suficientă la lumina zilei, cel mai bine în timpul unei activităţi sportive sau prin simpla plimbare, încheie passionsante.be.


Articole înrudite