26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Farfuriile de culoare roşie pot ajuta la slăbire. Cercetători de la Universitatea din Basel (Elveţia) au constatat că se mănâncă mai puţine aperitive dacă acestea sunt aduse pe farfurii roşii decât pe unele albe sau albastre, relatează 7sur7.be.
O echipă de la Institutul de Psihologie de la Universitatea din Basel crede că roşul acţionează ca un semnal subtil de oprire. De altfel, culoarea este adesea utilizată pentru a semnala un pericol sau o interdicţie, de exemplu în circulaţia rutieră, adaugă cercetătorii.
Psihologii au efectuat două experienţe. În prima, 41 de studenţi au fost invitaţi să guste din diferite băuturi dulci. Jumătate dintre ei le-au primit în pahare roşii, iar cealaltă, în pahare de culoare albastră. Studenţii care au primit pahare roşii au băut cu circa 40% mai puţin decât cei care primiseră pahare albastre. Toţi băuseră înainte destulă apă ca să nu le fie sete.
Se pare că roşul acţionează ca un semnal direct asupra comportamentului, potrivit şefului echipei de cercetători. Acţionând ca un „stop”, această culoare ar putea reduce, de exemplu, consumul de băuturi dulci nesănătoase.
În a doua experienţă, oamenii de ştiinţă au vrut să afle dacă aceleaşi rezultate sunt valabile în privinţa aperitivelor. Ei au dat unui număr de 109 participanţi farfurii roşii, albastre şi albe cu câte zece covrigei. S-a dovedit din nou că roşul îndeamnă la reţinere. Persoanele care au primit covrigeii în farfurie roşie au mâncat puţin mai mult de jumătatea covrigeilor consumaţi de cei care au avut farfurii albe şi albastre.


Articole înrudite