Expunerea angajaţilor din ţările Uniunii Europene la efectele negative ale fumatului pasiv la locul de muncă este în creştere, în ciuda adoptării în ultimii ani a unor legi mai stricte, care interzic fumatul în spaţiile publice, potrivit unui studiu publicat recent, relatează DPA.
Fumatul pasiv reprezintă o problemă de sănătate pentru 27,5% din totalul persoanelor care lucrează în spaţii închise, afirmă cercetătorii de la Imperial College din Londra, al căror studiu a fost realizat pe un eşantion de peste 27.000 de persoane din UE în anul 2014.
Rezultatele au fost comparate cu un studiu similar din 2009, potrivit căruia doar 23,8% dintre respondenţi s-au declarat afectaţi de fumatul pasiv.
"E îngrijorător să vezi că numărul angajaţilor din birouri, magazine şi fabrici care sunt expuşi la fumatul pasiv este de fapt în creştere", a spus unul dintre autorii cercetării, profesorul Filippos Filippidis.
Pe de altă parte, noul studiu a remarcat scăderi rapide ale procentului de persoane care se plâng în legătură cu fumatul pasiv din baruri — de la 45,1% la 25,1% — şi restaurante — de la 30,2% la 11,8%.
Cele mai multe dintre guvernele din UE au interzis fumatul la locul de muncă sau în spaţiile publice. Însă cercetătorii de la Imperial College din Londra afirmă că aceste reglementări sunt aplicate în mod inegal la nivelul Uniunii Europene. Ei au lăudat Suedia, Marea Britanie şi Irlanda, pe care le consideră cele mai stricte ţări în această privinţă.
"Eu pot să fac o comparaţie directă între ţara mea natală, Grecia, şi Marea Britanie, unde lucrez de câţiva ani", a spus profesorul Filippidis.
"Ambele ţări au adoptat legi anti-fumat foarte bune, însă eforturile depuse pentru implementarea acestor reglementări în Grecia sunt foarte slabe, fapt reflectat în procentul mare de persoane înregistrat în rândul grecilor care se plâng din cauza expunerii lor la fumatul pasiv", a adăugat acelaşi cercetător.