Aspartamul, îndulcitorul artificial folosit în numeroase bãuturi light, nu prezintã niciun risc pentru sãnãtate dacã este folosit în doza autorizatã în prezent pentru consum, a stabilit Autoritatea Europeanã pentru Siguranþa Alimentarã (EFSA), transmite Reuters.
Avizul EFSA este o veste bunã pentru o companie precum Coca-Cola, care s-a confruntat cu o scãdere a vânzãrilor la bãuturile light în SUA dupã publicarea unor studii care stabileau o legãturã directã între aspartam ºi problemele de sãnãtate, inclusiv apariþia unor forme de cancer, sau naºterile premature.
Concluziile respectivelor studii au fost, totuºi, contestate de agenþiile pentru siguranþa alimentarã de-o parte ºi de cealaltã a Atlanticului.
În ultimul sãu studiu ºtiinþific, EFSA afirmã cã nu a depistat nicio consecinþã nefastã asupra sãnãtãþii atunci când aspartamul este absorbit în doza zilnicã acceptabilã (DZA) fixatã de UE la 40 de miligrame pe kilogramul de masã corporalã.
„Acest aviz rezultã dintr-unul din cele mai complete studii întreprinse vreodatã privind riscul prezentat de aspartam”, a comentat luni, într-un comunicat, preºedintele comisiei EFSA privind aditivii alimentari, Alicja Mortensen.
O dozã de bãuturã gazoasã îndulcitã conþine circa 180 de miligrame de aspartam, ceea ce înseamnã cã o persoanã care cântãreºte 75 de kilograme ar trebui sã consume pe zi 16 astfel de cutii pentru a depãºi doza zilnicã acceptabilã fixatã de UE. DZA din SUA este puþin mai ridicatã, respectiv 50 mg/kg.