Cercetătorii de la Universitatea din Adelaide atenţionează că mâncarea nesănătoasă consumată de copiii cu vârsta cuprinsă între şase luni şi doi ani pot influenţa coeficientul de inteligenţă al acestora, diferenţa dintre cei care consumă mâncare sănătoasă şi cei care sunt hrăniţi cu dulciuri în exces fiind evidentă în jurul vârstei de opt ani.
"Deşi diferenţa nu este una imensă, studiul evidenţiază că o dietă sănătoasă în primii doi ani de viaţă influenţează coeficientul de inteligenţă de la vârsta de opt ani. Ceea ce trebuie luat în calcul este efectul pe termen lung al unei alimentaţii nesănătoase în perioada copilăriei", a explicat dr. Lisa Smithers de la Universitatea din Adelaide.
Oamenii de ştiinţă au realizat un studiu de câţiva ani, pe 7.000 de copii, analizând alimentaţia acestora la şase luni, 15 luni şi doi ani. Apoi au măsurat IQ-ul copiilor când au ajuns la vârsta de opt ani pentru a depista legătura între alimentaţie şi coeficientul de inteligenţă.
Rezultatele studiului au arătat că cei care au fost alăptaţi de mici şi au avut o dietă echilibrată, cu conţinut din fructe, legume şi brânzeturi, au ajuns la vârsta de opt ani cu un IQ mai mare cu două puncte faţă de cei trataţi necorespunzător, cu dulciuri, sucuri, chipsuri sau ciocolată.
Specialiştii avertizează şi în legătură cu semipreparatele pentru bebeluşi achiziţionate din comerţ, care sunt nocive pentru dezvoltarea coeficientului de inteligenţă al micuţilor.