Secretul din spatele stării de bine pe care o dau produsele alimentare precum ciocolata sau ceaiul s-ar putea să fi fost descoperit. Cercetătorii au aflat că anumite arome din alimentele consumate în mod frecvent au similitudini de ordin chimic cu drogurile, putând avea acelaşi efect ca acestea, scrie Daily Mail.
O echipă de cercetători implicată într-un studiu pentru stabilirea efectelor pe care le au aromele asupra stărilor a descoperit că anumite ingrediente naturale regăsite în alimente au structuri chimice similare cu un medicament prescris în mod frecvent. Descoperirea face parte dintr-un studiu amplu realizat pentru a identifica peste 1.700 de substanţe care compun aromele întâlnite în alimentele de zi cu zi. “Moleculele din ciocolată, o varietate de mure şi alimente care conţin acizi omega 3 au efecte pozitive asupra stărilor noastre. Studiile au demonstrat că anumite arome folosite în alimente au structurile similare cu cele ale unui acid, a declarat dr. Karina Martinez-Mayorga, cercetător în cadrul studiului.
Acidul descoperit în aceste alimente este folosit pentru a îmbunătăţi stările persoanelor maniaco-depresive. "Dovezile legate de substanţele chimice pe care le-am găsit în ciocolată, afine, căpşuni, ceaiuri şi anumite alimente ne încurajează să continuăm cercetările pentru găsirea altor substanţe ce pot schimba stările oamenilor”, a adăugat Martinez-Mayorga. Echipa dr. Karina Martinez-Mayorga speră să identifice substanţele chimice care pot ajuta la schimbările bruşte de stare, pot îmbunătăţi sănătatea mintală sau întarzia apariţia pierderii de memorie.