11 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cu cât pensionarea intervine mai târziu, cu atât mai mic este riscul de Alzheimer
Cu cât pensionarea intervine mai târziu, cu atât mai mic este riscul de Alzheimer

Un studiu realizat de cercetători francezi stabileşte o legătură directă şi semnificativă între vârsta de pensionare şi riscul de a dezvolta o formă de demenţă: stimularea intelectuală ar putea să o prevină sau să îi întârzie apariţia, scrie lepoint.fr.
Concluzia studiului confirmă ceea ce susţin unii specialişti de câtva timp: cu cât pensionarea intervine mai târziu, cu atât mai mic este riscul de a dezvolta boala Alzheimer sau altă formă de demenţă. Publicată în European Journal of Epidemiology, ea este rezultatul unei cercetări ştiinţifice, realizate la iniţiativa ILC France (Centrul internaţional pentru longevitate din Franţa) şi desfăşurate pe un mare număr de lucrători independenţi.
„Se ştie astăzi că stimularea intelectuală ar putea preveni demenţa sau amâna apariţia ei. Primul argument constă în asocierea frecventă între un nivel de educaţie mai ridicat şi un risc mai mic de demenţă. Pe conceptul de rezervă cognitivă se bazează ideea că un nivel de educaţie mai ridicat protejează, pasiv sau activ, împotriva efectelor biologice ale îmbătrânirii cerebrale”, arată autorii studiului. Şi practicarea altor activităţi intelectuale stimulatoare (ca dezlegarea de cuvinte încrucişate, şahul şi jocul de bridge) constituie o protecţie împotriva manifestărilor îmbătrânirii cerebrale. Cu alte cuvinte, folosirea capacităţilor mentale cât mai mult posibil este benefică din toate punctele de vedere.
La realizarea noului studiu, cercetătorii au recurs la bazele de date din sistemul social al lucrătorilor independenţi, cu informaţii despre pensionarea şi starea de sănătate a tuturor meşteşugarilor şi comercianţilor care au încetat să lucreze înainte de 31 decembrie 2010. Au fost analizate datele a 429.083 persoane în viaţă, la care prevalenţa cazurilor de Alzheimer şi alte forme de demenţă era de 2,65% (de la 0,07% la persoanele de 65-69 de ani la 10,2% la cele de peste 85 de ani).
Rezultatele arată că, la fiecare an lucrat în plus (corespunzător unei ieşiri la pensie cu un an mai târziu), riscul de dezvoltare a unor asemenea patologii scade cu 3,2%. Astfel, ieşirea la pensie cu cinci ani mai târziu reduce cu 15% riscul de a dezvolta o formă de demenţă ulterior.
„Datele noastre arată că scăderea semnificativă a riscului de a dezvolta o formă de demenţă este legată de o vârstă mai înaintată de pensionare, conform ideii «use it or lose it» (ceea ce nu se foloseşte se pierde)”, afirmă autorii. Pensionarea constituie adesea o cauză a scăderii stimulării cognitive şi sociale. Oamenii de ştiinţă consideră că politicienii ar trebui să ia în calcul aceste rezultate, precum şi provocările sociale şi economice asociate cu longevitatea, încheie lepoint.fr.


Articole înrudite