Cercetătorii japonezi au reuşit să creeze ovocite viabile din celule stem la cobai vii, înregistrând un progres însemnat în dezvoltarea unui tratament pentru unele forme de infertilitate, relevă un studiu publicat în revista americană Science, relatează AFP.
Chiar dacă metoda nu poate fi încă aplicată la oameni, a permis în schimb depăşirea uneia dintre cele mai mari provocări ale medicinei reproductive, şi anume crearea de ovocite viabile la femele care nu le pot produce singure.
Cercetătorii de la Universitatea Tokyo şi-au continuat munca începută acum un an, atunci când au reuşit să creeze spermă din celule stem. Aceştia au modificat o serie de gene prezente în celulele stem pentru a crea celule foarte asemănătoare cu cele care produc sperma la masculi şi ovocitele la femele.
Apoi, oamenii de ştiinţă au reconstituit un ovar pe care l-au transplantat într-un cobai viu, unde celulele au evoluat până când au devenit ovocite complet dezvoltate. Acestea au fost extrase, fertilizate in vitro şi reimplantate într-un alt cobai. Puii rezultaţi s-au născut sănătoşi şi au putut să se reproducă la rândul lor.
„Munca noastră serveşte drept o bază solidă pentru a studia şi reconstitui in vitro dezvoltarea celulelor reproducătoare feminine, nu numai la şoareci, dar şi la alte mamifere, inclusiv la oameni”, subliniază principalul autor al studiului, Katsuhiko Hayashi.