26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cercetători japonezi au creat un ficat plecând de la celule stem pluripotente umane (iPS), a anunţat vineri un cotidian nipon, experienţă care ar putea duce la realizarea de organe artificiale pentru cei care aşteaptă transplanturi.
Echipa de oameni de ştiinţă condusă de profesorul Hideki Taniguchi de la Universitatea din Yokohama (sud de Tokyo) a implantat celule iPS în capul unui şoarece pentru un aport sanguin abundent, relatează AFP. Programate ca celule pentru ficat şi asociate cu alte tipuri de celule, acestea au dat naştere la un ficat uman de 5 mm, apt să genereze proteine şi să descompună medicamente, precizează cotidianul Yomiuri. Experimentul deschide calea producerii de organe artificiale, care ar putea suplini lipsa constantă de organe donate.
Celulele stem sunt prelevate adesea de la embrioni, procedeu pe care unii îl consideră imoral.Celulele iPS au fost create în laborator prin implantarea a patru tipuri de gene în celule de piele umană, pentru a le reprograma. Celulele pluripotente produse astfel au revenit aproape la stadiul embrionar (nediferenţiat) şi se pot dezvolta în orice ţesut.
Două echipe de cercetători, din Statele Unite şi Japonia, au descoperit celulele stem pluripotente în 2006. Japonia este foarte implicată în acest tip de cercetări, care constituie o miză majoră. Rămân însă destule obstacole de depăşit, deoarece actuala metodă de creare de celule iPS - care recurge la retroviruşi pentru transportul genelor de reprogramare - poate activa gene care induc cancere.


Articole înrudite