Un studiu asupra utilizării celulelor stem prelevate din sângele ombilical pentru tratarea afecţiunilor care pun în pericol viaţa copiilor prematuri reprezintă "o mare promisiune", consideră echipa de cercetători australieni, specialişti în pediatrie, care a publicat lucrarea, marţi, în jurnalul ştiinţific Stem Cells Translational Medicine, informează Xinhua.
Medicul specialist în neonatologie Lindsay Zhou, de la Institutul pentru Cercetări Medicale Hudson din Melbourne, a declarat că acest studiu a fost primul "inventar de cercetări" asupra utilizării celulelor stem din sângele ombilical la sugari prematuri.
Zhou a precizat că analiza efectuată pe un număr de peste 200 de copii prematuri în cadrul a 12 studii clinice realizate în diverse ţări a demonstrat că celulele stem au fost utilizate cu succes pentru a trata afecţiuni precum asfixia la naştere, boli pulmonare cronice, boli de inimă congenitale şi leziuni cerebrale.
Copiii prematuri se confruntă adesea cu o luptă grea pentru supravieţuire, ei prezentând un risc sporit de complicaţii respiratorii, cardiovasculare şi neurologice comparativ cu bebeluşii născuţi la termen.
De asemenea, copiii prematuri suferă adesea inflamaţii la nivelul plămânilor, inimii şi creierului şi leziuni care conduc la probleme medicale de lungă durată, precum displazia bronhopulmonară, hipertensiunea pulmonară şi sistemică şi paralizia cerebrală. (sursa Agerpres)