Experþii în bolile hepatice au ignorat pânã de curând beneficiile abstinenþei în rândul consumatorilor moderaþi, concentrându-ºi atenþia asupra problemelor celor care consumã alcool în mod frecvent.
Jurnalistul Andy Coghlan, de la publicaþia New Scientist, la iniþiativa cãruia a fost realizatã cercetarea, i-a convins pe nouã dintre colegii sãi - care s-au descris ca fiind consumatori de alcool "normali" - sã renunþe la a mai bea, în timp ce alþi patru colegi au fost de acord sã continue sã bea în mod controlat. În medie, voluntarii care nu au consumat alcool aproximativ cinci sãptãmâni au slãbit circa un kilogram ºi jumãtate, iar nivelul colesterolului s-a redus cu 5 procente. De asemenea, nivelul glucozei din sânge a scãzut cu aproape o pãtrime, indicând astfel o condiþie fizicã mai bunã.
Tututor participanþilor li s-au fãcut teste de sânge la începutul ºi la finalul perioadei în care au participat la acest studiu. Medicii de la Royal Free Hospital din Londra au constatat, în urma testelor hepatice care mãsoarã nivelul de grãsimi, cã acesta a scãzut cu 15 procente, ceea ce înseamnã cã ficatul ºi-a ameliorat activitatea. În plus, voluntarii au dormit mai bine ºi au fost mai activi la locul de muncã.
Ceea ce nu se cunoaºte încã este cât de repede "treaba bunã poate fi anulatã", a spus profesorul Rajiv Jalan, de la University College London, care a contribuit la realizarea studiului. Însã acesta a precizat cã o perioadã de abstinenþã i-ar permite ficatului sã "lupte mai bine cu viitoarele afecþiuni". De asemenea, jurnalistul Andy Coghlan a spus: "Bineînþeles cã este un mesaj greºit - cã, dacã îi dai ficatului tãu o lunã de pauzã, înseamnã cã poþi exagera tot restul anului".