27 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce nu ştiaţi despre sughiţ
Ce nu ştiaţi despre sughiţ

Sughiţul este o experienţă de care toţi am avut parte, deşi la unele persoane este mai frecvent. De scurtă durată, dar destul de neplăcut, sughiţul a fost până acum un adevărat mister. Nu încercaţi să vă amintiţi când aţi sughiţat prima dată, pentru că nu veţi reuşi. Poate părea greu de crezut, dar asta s-a întâmplat înainte să vă naşteţi. Fetuşii sughit deseori în burtica mamei, iar acest lucru îi ajută să respire după ce vor veni pe lume, scrie în Dartmouth Undergraduate Journal of Science. Deşi este ceva util când suntem încă în pântecele mamei, în viaţa de zi cu zi sughiţul este o adevărată pacoste.
Uneori este provocat de anumite obiceiuri alimentare. Dacă mâncaţi repede şi mult, în special dacă beţi sucuri acidulate, cresc considerabil şansele unui episod de sughiţ. Ele irită diafragma şi dilată stomacul. Contracţiile bruşte ale diafragmei duc la închiderea epiglotei şi produc astfel sunetul cunoscut de „hâc” al sughiţului.
Multe dintre remediile tradiţionale recomandate în acest caz nu sunt eficiente. Funcţionează însă clasicul... speriat. În momentul în care vă speriaţi, creierul devine atent la altceva, inima bate mai tare, vasele de sânge se contractă şi astfel sughiţul încetează. Uneori însă, trece de la sine.
Deşi considerat doar ceva evervant, fără efecte asupra sănătăţii, un sughiţ îndelungat, care durează mai mult de 48 de ore, poate fi dovada unei serioase complicaţii. Poate fi provocat de tulburări ale sistemului nervos, chiar de cancer sau de infecţii.


Articole înrudite