Mulţi consideră că aceia care fumează trabuc inhalează mai puţin fum decât atunci cei care fumează ţigări, ceea ce a dus la convingerea că trabucurile ar fi mai puţin dăunătoare sănătăţii decât ţigările. Însă un studiu publicat recent demonstrează că lucrurile nu stau aşa.
Studiul apărut în Cancer - Epidemiology, Biomarkers & Prevention a implicat 25.000 de persoane fumătoare şi nefumătoare şi a arătat că fumătorii de trabuc au în organism niveluri mai mari de substanţe toxice comparativ cu nefumătorii, iar concentraţia unui anumit copmus chimic cancerigen e la fel de mare la fumătorii de trabuc ca şi la cei de ţigară. „Fumarea trabucului îi expune pe oameni la tipuri similare de substanţe dăunătoare şi agenţi cancerigeni ca şi fumarea ţigărilor”, a declarat dr. Jiping Chen, epidemiolog în cadrul Food and Drug Administration (FDA) Center for Tobacco Products, din SUA.
Conform datelor furnizate de National Cancer Institute din SUA, fumatul trabucurilor cauzează apariţia unor cancere ale cavităţii bucale, ale laringelui, esofagului şi plămânilor. Iar pentru fiecare gram de tutun fumat, cantitatea de gudron cancerigen care pătrunde în organism este mai mare în cazul trabucurilor decât în cazul ţigărilor. Totuşi, National Cancer Institute afirmă că fumătorii de trabuc au un risc mai mic de a dezvolta anumite boli legate de fumat – precum cancer pulmonar şi boli de inimă – comparativ cu fumătorii de ţigări.
Cercetătorii au constatat că, în comparaţie cu nefumătorii, fumătorii de trabuc au în sânge concentraţii mai mari de cotinină (o substanţă rezultată din metabolizarea nicotinei) şi cadmiu, precum şi concentraţii mai mari de 1-butanol (NNAL) în urină. Cadmiul este asociat cu probleme precum inflamaţia, boli ale rinichilor, boli respiratorii, în timp ce NNAL este o substanţă puternic cancerigenă.
Concluzia cercetătorilor a fost că fumatul - fie de trabucuri, fie de ţigări - este oricum foarte nociv pentru sănătate, provocând boli grave şi scurtând viaţa.