Probabil că deja cunoaşteţi efectul placebo: administrarea unei pastile de orice fel îl poate face pe individ să se simtă mai bine, chiar dacă pastila în cauză nu conţine ingrediente active. Însă, şi mai interesant este faptul că efectul placebo nu funcţionează numai cu pastile. Este foarte posibil ca oamenii să aibă parte de exerciţii fizice placebo sau chiar de somn placebo.
Într-un nou studiu, oamenii de ştiinţă le-au explicat voluntarilor cum un somn mai bun poate îmbunătăţi funcţiile cognitive. De asemenea, ei le-au mai spus şi că 20-25% din somnul unei persoane normale este de tip REM, adică tipul de somn care ajută cel mai mult creierul. Apoi, oamenii de ştiinţă le-au ataşat subiecţilor senzori şi le-au spus că aceştia măsoară pulsul, bătăile inimii şi somnul REM. În realitate, senzorii nu făceau asta. Ulterior, unora dintre subiecţi li s-a spus că au avut parte de 16,2% somn REM, în timp ce altora li s-a indicat că au avut 28,7% somn REM. Şi de această dată, participanţii fuseseră păcăliţi. Apoi, voluntarilor li s-a dat un test numit Paced Auditory Serial Addition Test. Acest test este destul de simplu, el presupunând ca indivizii să adune multe numere.
Astfel, s-a constatat că indivizii cărora li se spusese că au avut parte de somn REM sub medie, s-au descurcat mult mai prost la testul PASAT. În acelaşi timp, calitatea somnului auto-declarată nu a avut legătură cu performanţele de la test. De asemenea, un alt experiment realizat ulterior, care a inclus metode adiţionale de control şi alte trei teste cognitive, a venit să susţină aceste constatări.
Mai mult, performanţele participanţilor la un alt test ce măsura capacitatea de a vorbi fluent (COWAT) au indicat că, nu numai că oamenii care cred că au avut parte de un somn de proastă calitate au obţinut performanţe mai scăzute, ci şi că cei care cred că au dormit bine pot obţine rezultate mult mai bune. Practic, dacă îi spui cuiva că „un tratament” (o pastilă, un somn mai bun, mai multe exerciţii fizice) îi vor ajuta, atunci persoana respectivă va simţi asta şi va „funcţiona” mai bine.