Organizația Mondială a Sănătății a avertizat miercuri că vaccinul împotriva variolei maimuței nu este un panaceu pentru sănătatea publică, după ce au fost raportate cazuri de îmbolnăvire post-vaccinală. transmite DPA.
"Știam de la început că acest vaccin nu va fi un glonț de argint și că nu se va ridica la nivelul tuturor așteptărilor care sunt plasate asupra sa", a declarat Rosamund Lewis, expertul OMS în variola maimuței.
Lewis a subliniat că încă nu sunt disponibile studii randomizate controlate cu privire la acest vaccin și a precizat că au existat raportări care sugerau că vaccinul nu este 100% eficient - fie după expunerea la virus, fie ca măsură preventivă.
În studiile randomizate controlate, participanții sunt împărțiți în două grupe și tratați diferit. Spre exemplu, participanții dintr-un grup primesc vaccinul, iar ceilalți primesc un placebo fără substanță activă.
Conform lui Lewis, persoanele vaccinate trebuie să aștepte cel puțin două săptămâni după cea de-a doua doză pentru ca vaccinul să își facă pe deplin efectul.
Peste 90% din cazurile de variola maimuței au fost raportate în cazul unor bărbați homosexuali care întrețin relații sexuale frecvente cu parteneri diferiți. Reprezentanta OMS le-a solicitat bărbaților din această categorie să-și reducă numărul de parteneri sexuali și să evite sexul în grup.
Până miercuri, OMS a primit raporturi cu privire la peste 35.000 de cazuri de variola maimuței din 92 de țări. Doisprezece bolnavi au murit. În cursul unei singure săptămâni s-au înregistrat 7.500 de cazuri, cu 20% mai multe decât în săptămâna anterioară, mai transmite DPA. (sursa Agerpres)