26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Miliarde de particule şi sute de mii de bacterii - este ceea ce poate arunca în aer un aspirator pe minut. Testele efectuate de o echipă de la Universitatea Laval (Quebec) arată că în aer este aruncată o cantitate incredibilă de praf şi microbi la fiecare folosire a aspiratorului, relatează passionsante.be.
Experienţa a fost realizată într-un tunel aerodinamic, curăţat înainte pe cât posibil. Apropiaţi ai cercetătorilor au adus circa 20 de modele de aspiratoare, intenţia fiind recrearea condiţiilor reale de utilizare. Sacii de praf nu au fost goliţi, vechimea aspiratoarelor era între câteva luni şi câţiva ani, iar preţul lor, cuprins între o sută şi o mie de dolari.
Rezultatul a fost că emisia de particule ultrafine s-a situat între 4 milioane şi 110 miliarde pe minut, alcătuită în principal din carbon şi cupru, rezultat din uzura motorului. În privinţa bacteriilor, emisiile pot atinge 700.000 de unităţi pe minut. Nu s-a stabilit nicio legătură între cantitatea emisiilor şi cea a bacteriilor din sacii de praf. Diferenţa depinde de capacitatea componentelor aspiratorului de a asigura etanşeitatea sacului. Este important de precizat că nu s-a demonstrat în niciun caz că aspiratoarele contribuie la răspândirea unor bacterii patogene.
În ceea ce priveşte particulele fine, se pune întrebarea dacă şi în ce măsură sunt implicate în procesele inflamatorii (îndeosebi în sistemul respirator). Specialiştii canadieni invită la prudenţă şi le recomandă celor care folosesc des aspiratorul să opteze pentru un aparat de calitate, admiţând astfel să facă un efort financiar.


Articole înrudite