Trăsăturile fizice, aspectul şi atractivitatea exercită o influenţă evidentă asupra calităţii relaţiilor la locul de muncă - este concluzia unui studiu realizat la Universitatea Notre-Dame din Indiana (SUA), preluat de passionsante.be.
Studiul „compară universul profesional cu curtea şcolii. Elevii cu aspect fizic atrăgător sunt populari, în timp ce copiii mai puţin favorizaţi de natură sau bolnavi sunt adesea vulnerabili social şi victime ale intimidărilor. S-ar putea crede că acest comportament dispare odată cu înaintarea în vârstă, dar nu este aşa”, arată autorii studiului.
După analizarea atentă a cercetărilor efectuate pe această temă şi interviuri luate unui mare număr de salariaţi, s-a constatat că absenţa sau atracţia fizică sau intelectuală insuficientă - noţiuni foarte subiective - determină un tratament nepoliticos, grosolan şi chiar crud (bătăi de joc, reproşuri, violenţă verbală, presiune psihologică sau excludere din grup).
Dimpotrivă, persoanele considerate mai atrăgătoare sunt considerate mai simpatice şi mai interesante din punct de vedere social. Sunt mai bine tratate, se bucură de mai multă atenţie şi de mai puţină ostilitate. De fapt, 'efectele atractivităţii depăşesc simpla părere şi se manifestă prin adevărate acţiuni'. Unele studii au arătat că deciziile de angajare şi de promovare pot fi influenţate în mare măsură de aspectul fizic, cu menţiunea că femeile obeze fac prea des obiectul discriminării pe piaţa muncii.
Pentru marea majoritate a locurilor de muncă, aspectul fizic nu este o exigenţă profesională, însă el exercită mai multă influenţă decât mulţi sunt dispuşi să recunoască (cel puţin în mod deschis). Specialiştii subliniază că fiecare trebuie să fie conştient că există aceste prejudecăţi, care trebuie combătute cu convingere, încheie passionsante.be.