Îndepărtarea chirurgicală a apendicelui ar reduce riscul de a dezvolta boala Parkinson, conform unui studiu citat de Press Association, informează Agerpres.
Importanţa apendicelui pentru corpul uman - în cazul în care aceasta există - constituie de multă vreme obiectul speculaţiilor, însă oamenii de ştiinţă susţin în prezent că acesta ar putea deţine un rol în apariţia bolii Parkinson.
Un studiu efectuat pe un grup alcătuit din peste un milion de persoane a descoperit că îndepărtarea chirurgicală a apendicelui ar fi asociată cu o scădere cu 20% a apariţiei bolii degenerative.
O echipă de oameni de ştiinţă de la Asociaţia americană pentru ştiinţe avansate a investigat conexiunea dintre Parkinson şi apendice, despre care s-a dovedit că ar conţine o importantă cantitate a unei proteine ce se acumulează în creierele pacienţilor afectaţi.
Cercetătorii au studiat un set de date epidemiologice conţinând informaţii demografice şi statistici privind boala Parkinson prelevate de la 1,6 milioane de persoane din Suedia şi au descoperit că apendicectomia - procedura de îndepărtare chirurgicală a apendicelui - a redus cu 19,3% riscul general de apariţie a acestei afecţiuni.
Analizele efectuate pe un al doilea set de date prelevate de la 849 de pacienţi diagnosticaţi cu boala Parkinson au dezvăluit că apendicectomia a fost asociată cu o întârziere cu 3,6 ani, în medie, a momentului apariţiei afecţiunii.