26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Antibioticele pot fi înlocuite uneori cu succes de uleiuri esenţiale
Antibioticele pot fi înlocuite uneori cu succes de uleiuri esenţiale

Atunci când antibioticele se dovedesc ineficiente, anumite uleiuri esenţiale luptă cu succes împotriva atacurilor virale. Din luna noiembrie, circa un milion de francezi s-au îmbolnăvit de o gripă deosebit de virulentă. Medicii sunt îngrijoraţi îndeosebi de complicaţii ale gripei - infecţiile pulmonare, scrie Le Point.
În acest an, din cele 338 cazuri de internări la reanimare, majoritatea aveau un virus de tip A, cel mai de temut dintre viruşii gripali. Complicaţiile şi decesele (27 în acest an) afectează mai ales persoanele cu risc (boli pulmonare — astm—, obezitate, boli cardiace şi diabet).
Virusul gripei se modifică în fiecare an şi îşi schimbă mijloacele de atac, fenomen care îngreunează protecţia prin vaccin. În afara unor cazuri excepţionale de complicaţii, uleiurile esenţiale pot avea un rol pozitiv în strategia de prevenire şi în cazul contaminării. Toate au, în proporţii diferite, proprietăţi antivirale, ceea ce le face deosebit de interesante în cazul virusului gripei, atunci când antibioticele sunt ineficiente (nu acţionează asupra bacteriilor). Uleiurile esenţiale, prin mecanismul lor de acţiune, au în general aceeaşi eficienţă în fiecare an, oricare ar fi recompoziţia anuală a virusului.
Pierre Franchomme, cercetător şi specialist recunoscut în uleiuri esenţiale de 40 de ani, vorbeşte despre strategia lui împotriva gripei. Prima direcţie de acţiune este întărirea apărării naturale a organismului pentru învingerea gripei, stimulând activitatea acelor „natural killers”, agenţi din limfocite (globule albe). Susţinându-le, se măreşte capacitatea organismului de apărare împotriva intruşilor. Potrivit lui Franchomme, uleiul esenţial în acest domeniu este cel de piper negru. Fără contraindicaţii şi fără a ustura, se recomandă adulţilor să ia câte două picături (nu mai mult) pe o pastilă neutră sau pe o bucată de zahăr de două ori pe zi, ca mijloc de prevenţie şi de trei-patru ori în prima fază a gripei. Cercetătorul aminteşte şi eficienţa antivirală a vitaminei C luată în doze mari, recomandând iarna consumul regulat de citrice.
Virusul gripei poate fi neutralizat prin inhalarea de ulei esenţial de coajă de lămâie şi pin. „Gripa afectează în primul rând căile respiratorii aeriene, aşa că inhalarea de uleiuri esenţiale antivirale rămâne una din metodele cele mai simple şi mai eficiente”, arată cercetătorul. Cele două uleiuri sunt potrivite şi pentru adulţi, şi pentru copiii de peste doi ani (femeile însărcinate, în schimb, trebuie să ceară sfatul medicului înainte să recurgă la aromoterapie). Sunt suficiente câteva picături de ulei esenţial de coajă de lămâie şi/sau de pin într-un difuzor sau un inhalator clasic şi inhalarea de două-trei ori pe zi, câte 15 minute.
Alături de uleiurile esenţiale, în panoplia antigripală pot fi folosite şi trei-patru căni de ceai de flori de soc pe zi. Socul, cunoscut încă din antichitate pentru proprietăţile sale medicinale, este recunoscut astăzi pentru virtuţile sale antivirale şi antibacteriene.


Articole înrudite