În bună măsură, predispoziţia la alergii este moştenită: cercetări recente susţin că riscul unui copil de a dezvolta o boală alergică este de două ori mai mare atunci când părintele de acelaşi sex este alergic.
În urma studiului coordonat de Hasan Arshad, de la Southampton General Hospital, s-a constatat că afecţiuni de natură alergică precum astmul şi eczema, despre care se ştia că sunt ereditare, au şi modele precise de transmitere: pe linie maternă către fiice şi paternă către fii. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.456 de pacienţi născuţi acum 23 de ani şi a scos la iveală faptul că, atunci când mamele suferă de astm, riscul ca fetele să moştenească alergia este mai mare decât în rândul băieţilor. Fenomenul se produce la fel şi în rândul băieţilor, predispoziţia spre astm transmiţându-se de la tată către fii, nu fiice. Acelaşi lucru s-a constatat şi în cazul eczemei: băieţii ai căror taţi sufereau de eczemă aveau un risc de dezvoltare a acestei alergii cu 50% mai mare, comparativ cu fetele.
"Acum, această constatare revoluţionară ar trebui să producă o schimbare în modul în care se evaluează riscul ca un copil să sufere de o anumită boală, în funcţie de istoricul medical al fiecăruia dintre părinţi. De asemenea, lucrarea deschide noi domenii de cercetare pentru alergiile transmise genetic", a declarat Arshad.