26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Multe studii au subliniat că exerciţiile fizice şi dietele fac bine sistemului osos, dar ce ar fi dacă în regimul zilnic am introduce şi consumul - moderat! - de băuturi alcoolice?
Un nou studiu realizat pe femei cu vârste cuprinse între 50 şi 60 de ani susţine că un consum moderat de alcool ajută la prevenirea pierderii de masă osoasă. Noile concluzii vin să susţină descoperiri anterioare, precum cele din cadrul Framingham Heart Study, care evidenţia că un consum moderat de alcool este asociat cu o densitate minerală mai mare a ţesutului osos. Cu toate acestea, cercetările arată că aceste efecte benefice nu se întâlnesc şi la bărbaţi şi nici în rândul celor care fac abuz de alcool. Noul studiu, realizat pe un eşantion de 40 de femei, aduce noi dovezi care atestă că alcoolul consumat cu moderaţie influenţează dezvoltarea oaselor. Corpul nostru contribuie permanent la refacerea ţesutului osos. Porţiuni din oase sunt dizolvate, pentru ca apoi să se formeze altele noi. În timpul menopauzei, rata resorbţiei creşte, iar formarea noilor porţiuni din oase nu mai mai este la fel de rapidă. Prin urmare, în unele cazuri este posibil să apară pierderi de masă osoasă. Pentru a afla ce se întâmplă cu oasele femeilor aflate la menopauză, doctorul Urszula Iwaniec de la Universitatea Oregon a prelevat probe de sânge de la participantele la studiu, cu scopul de a măsura produsele create în urma remodelării osoase. Aceste produse sunt, de fapt, proteine care făceau parte din os şi care au intrat în fluxul sangvin. Ele funcţionează drept markeri şi sunt corelate cu cantitatea de ţesut osos supus resorbţiei. Iniţial au fost prelevate probe de sânge de la femeile care au consumat alcool în mod regulat, majoritatea fiind băutoare de vin. După două săptămâni în care acestor femei le-a fost interzis să consume alcool, au fost prelevate alte probe de sânge. Rezultatele au arătat că markerii atinseseră un nivel foarte ridicat după ce femeile nu au mai băut, ceea ce însemna că o cantitate mai mare de os era supusă resorbţiei. Cu alte cuvinte, alcoolul pare să încetinească viteza procesului de "reciclare" a ţesutului osos, protejând împotriva fracturilor.
Cu toate acestea, specialiştii avertizează că deşi şapte-opt pahare de băutură pe săptămână pot fi benefice pentru oasele femeilor ajunse la menopauză, ele nu aduc aceleaşi avantaje şi cele pentru tinere, a căror masă osoasă încă se construieşte.


Articole înrudite