26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
88,5% dintr români vor acces la medicamente şi tratamente de ultimă generaţie
88,5% dintr români vor acces la medicamente şi tratamente de ultimă generaţie
Românii vor în proporţie de 88,5% acces la medicamente şi tratamente de ultimă generaţie, relevă un sondaj efectuat de IMAS Marketing şi Sondaje. Mai mult decât atât, conform aceleiaşi cercetări de piaţă, peste jumătate dintre cei intervievaţi - 56,9% - ar fi de acord să plătească preţul integral al unor medicamente ieftine în schimbul compensării unor medicamente scumpe.
„Sondajul scoate în evidenţă faptul că oamenii îşi doresc să poată beneficia de medicamente de ultimă generaţie şi chiar să plătească în plus la sănătate, dacă în felul acesta ar creşte accesul la aceste medicamente. Din păcate, în România, lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată din 2008. În Marea Britanie şi Germania, de exemplu, pacienţilor li se oferă acces imediat la tratamentele de ultimă generaţie. În alte state europene, perioada de aşteptare variază de la 88 la 392 de zile. În acest moment, românii sunt ultimii în clasamentul european al accesului la medicamente inovatoare, cu peste cinci ani de aşteptare, speranţa de viaţă a românilor fiind cea mai mică din Europa, cu peste şase ani mai mică decât media din Uniunea Europeană”, susţine Almin Adzovic, preşedintele Local American Working Group (LAWG), beneficiarul sondajului.
În ceea ce priveşte tipul de medicamente cu care s-ar trata, 45,4% dintre români ar prefera să cumpere medicamente originale (inovatoare, pentru care nu există echivalent terapeutic, protejate de brevet) şi doar 17% optează pentru medicamente generice (echivalente terapeutice ale medicamentelor originale, ale căror brevete au expirat). De asemenea, 82% dintre respondenţi recunosc că medicamentele noi sunt importante pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei.
Sondajul de opinie relevă, de asemenea, gradul de înţelegere pe care românii îl au în legătură cu accesul la medicamente noi şi care este autoritatea ce se ocupă de acest lucru în România.
Dintre cei incluşi în sondaj 36,6% ştiu că lista de medicamente compensate este actualizată de Guvern.
În ceea ce priveşte dorinţa lor de a avea acces la medicamente de ultimă generaţie, 34,2% cred că ar fi bine ca lista să fie actualizată o dată la un an, urmaţi de românii care cred că o dată la şase luni - 23,7% sau ori de câte ori apare un medicament nou - 23,6%.
„Cercetarea desfăşurată de IMAS pentru LAWG ne arată încă o dată că îngrijirea sănătăţii se găseşte pe primul loc al agendei individuale a publicului român. Pe măsură ce creşte gradul de informare, creşte şi nivelul de aspiraţii în privinţa serviciilor şi produselor medicale. Opţiunea fundamentală a publicului român este pentru produse de calitate, inovative, la nivel european. Românii fac sacrificii pentru îngrijirea sănătăţii şi cer decidenţilor să le respecte opţiunile”, arată Alin Teodorescu, director general IMAS.
Sondajul de opinie a fost realizat în luna august de institutul de sondare a opiniei publice IMAS, la cererea LAWG, la nivel naţional, pe un eşantion de 1.036 respondenţi, având o marjă de eroare de 3%.


Articole înrudite