26 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bolile pneumococice la copiii cu vârste sub 2 ani reprezintă cea mai mare îngrijorare, atât pentru pediatri, cât şi pentru medicii de familie, potrivit unui studiu recent realizat de Ipsos Healthcare, informează printr-un comunicat de presă Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 (CNP 2013).
Cercetarea a arătat că nivelul îngrijorării doctorilor cu privire la bolile pneumococice a atins o medie de 9,1 - pe o scară de la 1 la 10 - mult peste scorul 7,9 înregistrat la nivelul Europei de Est.
Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul unei mese rotunde organizate la Palatul Parlamentului de Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 (CNP 2013) şi de Ministerul Sănătăţii, la care au participat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, doctori, parlamentari români şi experţi în vaccinare.
Un procent de 82% dintre doctorii români (87% dintre pediatri şi 81% dintre medicii de familie) recomandă vaccinarea pneumococică pentru copiii cu vârste până la 2 ani. În plus, România are cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană, o treime dintre decese fiind cauzate de pneumonie.
În ciuda acestor date, doar 15% dintre părinţi cer vaccinarea pneumococică în mod spontan, potrivit medicilor români. În opinia doctorilor, cel mai important motiv pentru care părinţii nu îşi vaccinează copiii este faptul că nu îşi permit vaccinul (73%) şi faptul că vaccinul nu este compensat/oferit gratuit (71%).
Cercetarea este relevantă pentru România, în contextul anunţului recent al CNP 2013 şi Ministerului Sănătăţii privind introducerea vaccinului pneumococic pentru întreaga cohortă de copii cu vârste până la 2 ani, în al patrulea trimestru din 2013.

Articole înrudite