25 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aproape 70% dintre români nu cunosc investigaţiile medicale sau analizele care permit diagnosticarea cancerului de intestin gros, relevă un studiu realizat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, împreună cu IMAS.
În acest context, se remarcă o informare relativ redusă în raport cu subiectul dezbătut, mai ales în rândul persoanelor de gen masculin, al tinerilor (18-29 ani), al persoanelor cu educaţie joasă (care au absolvit până la 8 clase), precum şi în rândul persoanelor cu venituri reduse, din mediul rural, se arată într-un comunicat al FABC.
Până la momentul realizării interviurilor, aproximativ 7% dintre respondenţi au fost supuşi unor investigaţii pentru diagnosticarea cancerului de intestin gros.
Dintre aceştia, cei mai mulţi au făcut astfel de investigaţii o singură dată: aproximativ un sfert au făcut investigaţiile mai rar decât o dată pe an şi alţi 23% şi le-au făcut anual. Aproape 85% dintre cei intervievaţi au auzit de acest tip de cancer.
Colonoscopia este principala investigaţie pentru diagnosticarea cancerului colorectal menţionată atât de cei care au auzit de boală, cât şi de cei care s-au confruntat propriu-zis cu aceasta.
Potrivit studiului, emisiunile televizate, precum şi prietenii, rudele, cunoştinţele rămân principalele două surse de informare cu privire la cancerul intestinului gros.
Doar 15% dintre respondenţii informaţi spun că au aflat despre acest tip de cancer de la medic.
Persoanele vârstnice sunt mai înclinate să declare că şi-ar dori să primească informaţiile necesare prin intermediul televiziunii, în timp ce, la polul opus, tinerii privesc internetul ca principală sursă de informare cu privire la acest subiect.
"Este imperios necesar ca toată opinia publică să conştientizeze pericolul cancerului colorectal şi al cancerului, în general. Un rol mai activ ar trebui să îl aibă mai ales televiziunile, canalul media care se adresează cu precădere celor aflaţi în grupa de vârsta cu grad ridicat de risc. Investigaţiile se pot face şi înainte de 50 de ani, aşa că este mai bine să vă informaţi la medicul de familie din timp, mai ales dacă există şi antecedente în familie", a arătat Cezar Irimia, preşedinte FABC.
A doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer
Cancerul intestinului gros este a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa. Anual, în lume, mor 700.000 de oameni din această cauză.
Conform Globocan 2008, incidenţa anuală a acestei forme de cancer, în ţara noastră, este de 8.696 cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecvenţă a celor mai întâlnite forme de cancer la ambele sexe.
De asemenea, circa un milion de noi cazuri sunt descoperite anual, în întreaga lume. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât, în comparaţie cu alte forme de cancer, cancerul intestinului gros poate fi detectat în stadii incipiente şi tratat cu şanse reale de vindecare.
Pentru aceasta însă trebuie aplicate metodele de screening, efectuarea de investigaţii specifice regulate, chiar şi în lipsa oricăror semne de boală.
Aceste investigaţii trebuie iniţiate după împlinirea vârstei de 50 de ani, uneori chiar mai devreme dacă medicul o indică, mai ales în cazul persoanelor care prezintă cazuri de boală în familie.
Conform unor date statistice de pe site-ul www.europacolon.org, cancerul colorectal ucide 230.000 de europeni în fiecare an, fiind al treilea ca frecvenţă la nivel mondial.
Boala afectează, în principal, persoanele de peste 50 de ani. În Europa, trăiesc aproximativ 175 de milioane de cetăţeni cu vârste cuprinse între 50 - 69 de ani.
Conform studiului, cele mai frecvent menţionate tipuri de cancer sunt: cancerul de sân, cancerul de col uterin şi cancerul pulmonar, cancerul la ficat, la colon, cancerul gastric şi cancerul de piele.
Cancerul de sân este cel mai cunoscut tip de cancer - aproape jumătate dintre cei intervievaţi menţionează spontan acest tip de cancer. Cancerul de col uterin şi cancerul pulmonar se plasează în plan secund (36%, respectiv 34%), după numărul de menţiuni spontane.
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România împreună cu IMAS a realizat studiul despre nivelul de informare a populaţiei cu privire la cancer, acordându-se o atenţie sporită cancerului intestinului gros.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.010 persoane, reprezentativ pentru populaţia cu vârsta peste 18 ani din România. În studiu au fost incluse 560 de localităţi, dintre care 400 din mediul rural şi 160 de oraşe.


Articole înrudite