În zilele noastre este nevoie de mai mult decât un măr pe zi pentru a ţine doctorul la distanţă. Este din ce în ce mai greu pentru oameni să rămână sănătoşi şi în formă, având în vedere stilul de viaţă dezordonat şi obiceiurile proaste pe care le adoptă, cum ar fi somn cât mai puţin, consum de alcool în exces şi niveluri de stres incredibil de mari, ca să nu mai spunem de riscurile faţă de apariţia cancerului, accidentelor vasculare şi a afecţiunilor cardiace, relatează Huffingtonpost.com. De aceea, doctor Tiffany Sizemore-Ruiz de la Universitatea din Florida a realizat o listă cu 10 reguli simple pentru a rămâne sănătos, fericit şi în formă toată viaţa.
1. Renunţă la fumat
Chiar dacă îţi aprinzi ţigara doar ocazional, produci daune ireparabile corpului tău. Potrivit Centrelor de Prevenire şi Control a Bolilor, ţigara ucide 50% dintre persoanele care au fumat de-a lungul întregii vieţi, şi totuşi este cauza de deces care poate fi cel mai uşor prevenită.
“Ca şi doctor, fumatul este unul din lucrurile faţă de care am o părere de neclintit. Acesta este fără discuţie cel mai grav lucru pe care îl poţi face organismului”, adaugă Sizemore-Ruiz.
2. Nu păcăli Soarele
Acea strălucire a bronzului ar putea fi “Sărutul morţii”. Persoanele care folosesc solarele sunt de 2,5 ori mai predispuse să dezvolte o formă mortală de cancer de piele decât cei care nu se bronzează artificial.
Dacă acesta nu este un motiv suficient pentru a renunţa la această practică, atunci este bine de ştiut că de la bronzul artificial dezvolţi riduri premature şi grăbeşti procesul de îmbătrânire al pielii tale.
“Poate crezi că este drăguţ să fii bronzat(ă) acum, dar trebuie să ştii că injecţiile cu Botox nu vor elimina ridurile respective şi cu siguranţă nu vor ajuta la prevenirea cancerului de piele”, adaugă Sizemore-Ruiz.
Acelaşi lucru se aplică şi timpului petrecut la Soare. Trebuie să ai grijă să foloseşti cremă de protecţie solară pentru a preveni supra-expunerea.
3. Mănâncă ciocolată
Eşti surprins(ă) de această regulă? Vrei să crezi sau nu, te poţi bucura de alimentele care îţi plac, dacă le consumi cu moderaţie.
“Cheia unei alimentaţii echilibrate este să îţi permiţi să mănânci ceva ce îţi place din când în când. Dacă mănânci îngheţată în fiecare zi, aceasta nu are acelaşi gust ca şi atunci când mănânci una singură la sfârşitul săptămânii ca o recompensă pentru 7 zile de regim alimentar sănătos”.
4. Trebuie să îţi cunoşti cifrele
Dacă nu îţi cunoşti nivelul colesterolului sau al zahărului din sânge faci corpului tău un mare deserviciu. În momentul în care cunoşti valorile acestor doi indici de sănătate şi îi verifici constant o să poţi lua decizii importante privind alimentaţia ta.
5. Fă exerciţii fizice regulat
Instituţiile de sănătate şi specialiştii în domeniu recomandă câte 30 de minute de exerciţii aerobice timp de cinci zile pe săptămână. Tu faci suficientă mişcare? Acest lucru nu înseamnă că trebuie să mergi de fiecare dată la sală pentru un antrenament intens, deoarece, chiar şi o plimbare uşoară are un impact pozitiv asupra sănătăţii tale fizice şi mentale.
“Nu este vorba doar despre faptul că exerciţiile te fac să arăţi bine, ci despre ideea că îţi menţin inima puternică”, adaugă Sizemore-Ruiz.
6. Cunoaşte-ţi ADN-ul
Bunica ta maternă a avut cancer ovarian? Tatăl tău a avut cancer la colon? Este foarte important să cunoşti istoria familiei, deoarece aceasta îţi poate influenţa sănătatea şi starea de bine.
“Nu vă pot explica cât de important este acest lucru. Vă poate schimba complet liniile directoare de depistare a unei boli. De exemplu, o colonoscopie de depistare este făcută la 50 de ani, dar dacă tatăl tău a făcut cancer de colon la 49 de ani, atunci trebuie să faci un test de depistare a bolii la 39 de ani! Istoria familiei nu se referă doar la cancer, ci şi la afecţiuni cardiace sau la diabet, şi menţinerea unei evidenţe a acestor boli medicale îl poate ajuta pe medicul tău să ia deciziile corecte pentru sănătatea ta.”
7. Schimbă cafeaua cu lapte cu ceai
Ceaiul verde este plin de antioxidanţi şi de asemenea are şi anumite proprietăţi pentru pierderea în greutate. “Încerc să beau cel puţin o cană de ceai pe zi, dar obiectivul meu este de două căni pe zi. Ceaiul verde cu lapte şi frappe-urile nu intră la socoteală!”, spune Sizemore-Ruiz.
8. Renunţă la băuturile carbogazoase
Sucul acidulat nu este doar un perturbator al dietei (calorii lichide), dar poate avea şi un efect negativ asupra sănătăţii!
“Îmi sfătuiesc pacienţii să nu bea niciodată sucuri acidulate. Cantitatea de calorii şi de sirop de porumb cu un conţinut ridicat de fructoză din compoziţia acestor băuturi carbogazoase este năucitoare. Cel mai bun sfat pe care îl pot da este să înlocuiţi sucul cu ceai!”, relatează Sizemore-Ruiz.
9. Fă-ţi controlul anual
Examenele mamare şi testele Papanicolau sunt super importante pentru femeile de toate vârstele.
“În zilele noastre nu există niciun motiv pentru care o femeie să moară de cancer cervical. De asemenea, toate femeile ar trebui să facă un control mamar în fiecare lună (de preferabil la două, trei zile după menstruaţie), precum şi o mamografie anuală după vârsta de 40 de ani”, explică Sizemore-Ruiz.
10. Înlocuieşte alimentele albe cu cele colorate
Atunci când vine vorba despre alimentaţie, optaţi pentru alimentele colorate care conţin un adevărat “sac nutritiv”.
Nu trebuie să renunţaţi complet la carbohidraţi, doar alegeţi felul mai sănătos. Sizemore-Ruiz sugerează “evitarea orezului alb, a pâinii albe şi a pastelor albe ca şi când acestea ar fi o ciumă” şi înlocuirea tuturor alimentelor “albe” cu produsele omolog ale acestora din grâu integral.
“Alimentele albe nu oferă aproape nicio valoare nutriţională şi înlocuirea acestor carbohidraţi cu cereale integrale adaugă vitamine şi minerale la alimentaţia ta”, concluzionează Sizemore-Ruiz.