26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un nivel mare al glicemiei în sânge poate duce la numeroase dezechilibre în organism, dereglări care pot fi cauza apariţiei unor afecţiuni precum diabetul zaharat. Răspunsul vine tot din natură: oamenii de ştiinţă au făcut cercetări amănunţite asupra plantelor cu efect hipoglicemic utilizate în popor iar rezultatele sunt impresionante.
Urzica
Urzica este un puternic detoxifiant dar şi o plantă foarte bună pentru oamenii care suferă de diabet sau din cauza obezităţii, pentru că una dintre proprietăţile sale este cea de a scădea nivelul glicemiei. Urzica se consumă sub formă de infuzie (două linguri la 1 l de apă) şi se beau câte două căni pe zi şi sub formă de smoothie (se prepară un smoothie din orice plante doriţi voi şi adăugaţi şi o mână de urzici).
Păpădia
Conţine o substanţă numită inulină, un fel de zahăr care nu stimulează secreţia de insulină din pancreas. Ea se poate consuma sub formă de salată, câte două pe zi timp de 3-4 săptămâni. De asemenea, şi ceaiul de păpădie are un efect puternic în scăderea nivelului de glicemie din sânge. Se consumă şi sub formă de infuzie (câte o cană pe zi, timp de 3-4 săptămâni).
Frunzele de nuc
Frunzele de nuc conţin numeroase uleiuri volatile, minerale, flavonoide şi taninuri care ajută la reglarea nivelului de glicemie din sânge. Se recomandă infuziile simple din fruze de nuc, două căni pe zi, timp de 2-3 săptămâni, sau tinctura de frunze de nuc (se iau câte 3-4 picături, de trei ori pe zi, timp de 2-3 săptămâni). Unii spun că nivelul glicemiei le-a scăzut după prima săptămână de la începerea curei.
Mărul
Ştiţi zicală aceea a americanilor „An apple a day keeps the doctor away” (un măr pe zi tine doctorul la distanţă)? Iată încă un motiv pentru care să iubim şi să consumăm mere: substanţele din măr, fibrele alimentare, vitaminele, antioxidanţii etc. pun în mişcare procesul de eliminare a zahărului prin urină. Merele pot fi consumate şi de persoanele care suferă deja de diabet, datorită fructozei naturale.
Tecile de fasole
Datorită substanţelor pe care le conţin, tecile de fasole susţin capacitatea organismului de a secreta insulina, menţinând un nivel optim al glicemiei. Se recomandă consumul a 2-3 căni de infuzie sau decoct de teci de fasole pe zi, timp de o lună.
Cicoarea
Oamenii de ştiinţă au descoperit că tratamentul cu cicoare reduce glicemia şi colesterolul persoanelor aflate sub tratament. De asemenea, ea stimulează secreţia de insulină din celulele pancreatice şi reduce producerea glucozei la nivel hepatic. Doctorii o recomandă celor care suferă de diabet. Pentru obţinerea efectelor dorite se recomandă infuzia de cicoare (2 linguri de rădăcină uscată într-un litru de apă clocotită; se bea câte o cană după fiecare masă, zilnic) sau decoctul de cicoare (într-un litru de apă se fierbe o mână de cicoare timp de 15 minute, se lasă la răcit şi se bea înainte de fiecare masă).
Ceapa
Cine ar fi crezut că această plantă pe care noi o folosim în toate mâncărurile ar putea ajuta la reglarea glicemiei din sânge? Dar este adevărat. Atât proaspătă cât şi uscată, ceapa conţine foarte multe vitamine şi minerale care ajută la reducerea glicemiei din organism. Se poate folosi ceapă proaspătă în salate sau se poate bea sub formă de decoct (se lăsă la fiert 15 minute), sub formă de suc (maxim 50 ml în fiecare zi, amestecat cu alte sucuri; se administrează zilnic, după masă, timp de 3 săptămâni) sau sub formă de decoct (se fierbe o mână de foi de ceapă sau o ceapă tăiată într-un litru de apă, se fierbe şi se bea câte un pahar în fiecare dimineaţă).
Anghinarea
Conţine inulină, la fel ca păpădia, un fel de zahăr cu absorbţie rapidă care ajută la reglarea nivelului de glicemie şi colesterol din sânge. Infuzia se poate prepara dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană de apă. Ea se bea zilnic, de două ori, timp de o lună. Anghinarea este foarte cunoscută şi pentru beneficiile sale asupra ficatului. Atenţie! Este o plantă cu gust amar, asemeni pelinului, şi, deşi greu de suportat, este bine să consumaţi infuzia fără zahăr sau alţi îndulcitori.
Aloe vera
Aloe Vera a fost descoperită acum mii de ani şi a fost folosită în tratarea multor boli. Această plantă conţine o mulţime de minerale şi vitamine care ajută la reglarea nivelului de glicemie din organism, fiind foarte benefică în cazul celor care suferă de diabet. Gelul sau sucul de aloe vera se găseşte în farmaciile naturiste şi se administrează conform prospectului.
Afinul
Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că pacienţii trataţi cu infuzie de afin au observat la analize că nivelul lor de glicemie din sânge a scăzut. Despre afin se spune că este cea mai studiată plantă dintre cele cu efect hipoglicemic. Afinul are în componenţa sa o substanţă numită mirtilină, care ajută la reducerea glicemiei. Pentru obţinerea efectelor dorite se pot consuma fructele proaspete, uscate sau congelate, în cure de 100 de grame pe zi timp de 2 săptămâni, cu 2 săptămâni pauză şi tot aşa timp de câteva luni, sau infuziile de afin. Infuzia de afin se prepară dintr-o lingură de frunze de afin şi 500 ml de apa, se împarte în jumătate şi se bea zilnic timp de două săptămâni.


Articole înrudite