La serviciu, ca de altfel peste tot, oamenii sunt judecaţi şi după felul în care arată. Legat adesea de competenţe şi de personalitate, succesul profesional depinde uneori şi de stilul vestimentar. La locul de muncă, felul în care salutăm, ne prezentăm, ne îmbrăcăm sau ne amenajăm biroul spune multe despre noi, scrie 7sur7.be.
Imaginea poate influenţa pozitiv viitorul în profesie. În unele cazuri, schimbarea look-ului duce la modificarea echilibrului din birou şi a raporturilor între colegi. Faptul că cineva poartă haine în care se simte bine îl ajută să se afirme. Uneori este suficient să se adauge un sacou office pentru a câştiga puţină încredere de sine. Astfel se schimbă comportamentul şi cresc şansele de obţinere a unui loc de muncă sau de promovare.
Un nou stil poate chiar întări apartenenţa la un grup şi asigura interlocutorii de competenţele profesionale. Aşa cum ochelarii echivalează cu inteligenţa în subconştientul uman, un taior îi conferă unei persoane o alură mai serioasă, aceasta fiind considerată instinctiv mai riguroasă şi mai credibilă.
Potrivit unui studiu realizat la sfârşitul anului 2013 de reţeaua de magazine Debenhams, aspectul ar juca un rol însemnat în integrarea la locul de muncă. Dintre cei 2.000 de intervievaţi, 61% apreciază că faptul că cineva se îmbracă ca şi colegii creează un mai bun spirit de echipă. Copierea stilului vestimentar al şefului ar ajuta la obţinerea unei promovări, conform studiului. „Şefii, ca toţi oamenii, se apropie mai uşor de persoanele care le seamănă şi preferă să îi promoveze pe cei în care se recunosc”, afirmă în Daily Mail Karen Pine, psiholog la Universitatea din Hertfordshire.
Cercetătoarea merge şi mai departe, susţinând că hainele pot influenţa şi personalitatea: „Cine se îmbracă la fel ca şeful îşi poate descoperi calităţi de leadership, iar acest lucru îi poate încuraja inconştient pe ceilalţi să vadă în persoana respectivă un manager”. În aceste condiţii, afirmaţia că „trebuie mereu să te îmbraci pentru postul la care râvneşti şi nu pentru cel pe care îl ocupi” pare mai adevărată ca oricând.