04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Val de incendii de vegetație palustră la Sulina
Val de incendii de vegetație palustră la Sulina

Începand de ieri, 15 ianuarie ac, în zona Sulina s-au înregistrat mai multe incendii de vegetație palustră. Întrucât locul de manifestare este departe de zonele locuite, efectele acestora nu pun în pericol viața comunităților.

La acest moment un alt incendiul de vegetație palustră se manifestă într-o zonă înconjurată de apă, iar acțiunea pompierilor salvatori este condiționata de acest aspect care face dificilă ajungerea forțelor de intervenție la locul de manifestare.

În acest moment nu există pericol de propagare la zonele locuite sau alte obiective.

La fața locului s-au deplasat 1 ofițer și 7 subofițeri de la Pichetul Nave Operative Crișan, cu două ambarcațiuni care monitorizează zona, alături de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sulina și personal din cadrul ARBDD.

Acest tip de incendiu este des întâlnit în această perioadă, iar cel mai probabil, focarele au fost inițiate cu scopul regenerării vegetație.

"Reamintim și facem apel către cei care utilizeaza focul deschis in spatii deschise sa respecte măsurile specifice de prevenire a  incendiilor la arderea vegetaţiei uscate, a miriştilor şi a resturilor vegetale. Astfel:

⛔️ arderea vegetație este strict interzisă, dacă nu se impune, ca măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.352/2015;

✅ se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.605/579/2008, precum şi OMAI nr.163/2007.

‼️ Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea sancțiunilor contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000-6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000-50.000 pentru persoane juridice.

De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Foarte important!
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Delta” al județului Tulcea solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!", atrag atenția pompierii.


Articole înrudite