Un sfârsit de săptămâna în luna august la Brăila este un bun prilej de liniște. Seara vine cu multă relaxare, străzile fiind agitate doar de adolescenți și aglomerate doar pe partea carosabilă. Aici parcă am fi în aceeași perioadă în Italia, unde celebra frază "Chiuso Per Ferie" (Închis pentru sărbători), coincide cu marele val al iubitorilor de mers la mare sau la munte.
O plimbare prin Brăila de weekend poate începe de la Teatrul "Maria Filotti", pe acea pietonală cochetă care este acoperită de mii de umbreluțe, salutăm statuia doamnei care a inventat gerovitalul, brăileanca Ana Aslan, și cotim la stânga spre Dunăre pe una din străzile plasate perpendicular pe albia fluviului. După ce admirăm casele vechi și pitorești, ajungem în centru, unde este obligatorie oprirea la celebra "Fântâna Cinetică". De fapt, fântâna este compusă dintr-un grup de lucrări artistice din metal, realizate de unul din cei mai celebri sculptori români, Constantin Lucaci.
Constantin Lucaci (decedat în 2014) a fost renumit pentru lucrările monumentale, multe din ele fiind fântâni cinetice, un demers artistic recunoscut internațional. Complexul din central Brăilei, unul din cele mai mari, este și simbolul orașului. Măreția ansamblului te face să te gândesti la o muncă de sute de oameni, dar construcția este realizată doar de inginerul Leonid Bîrcă și echipa sa de 7 oameni de la Promex Brăila.
Într-un interviu, domnul Bîrcă povestește: "Am executat fântânile de pe Esplanadă în perioada 1989-1991, cu o echipă de șapte oameni de la PROMEX - lăcătuși și sudori. Toate componentele sunt din oțel inoxidabil. Pe 23 august 1989 s-au montat piesele mari (egretele) și inelul numit ancora. Ulterior, în anii 1990-1991, s-au executat și celelate două fântâni, s-au montat delfinii etc. Toate piesele au fost șlefuite cu șmirghel din ce în ce mai fin, la o anumită turație. Inițial, instalația a constat în distribuții mecanice, însă acum totul este cu comandă electronică". Privind-o, scriitorul Dan Grigorescu a comentat: "E o sculptură ce cuprinde înțelesurile marilor spații stelare, ale mișcării astrelor, ale imenselor nebuloase din care se încheagă formele".
Mai târziu, dupa orele 21.00, au început să se adune oamenii la plimbare, profitând de răcoare și frumusețea locului. Impresionant a fost un cetățean care a venit în brațe cu un câine foarte bătran și care nu mai putea să meargă singur, dar care totuși primea prin bunăvoința stăpânului, clipele de plimbare și adierea vântului atât de necesare sufletului.
VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos!