23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Schimbările climatice pot avea un anumit impact asupra sănătăţii mintale a populaţiei - stres pentru adulţi şi anxietate pentru copii -, potrivit unui studiu publicat luni de un institut de cercetări ştiinţifice din Australia. "Pagubele cauzate de schimbările climatice nu sunt doar de natură fizică. Trecutul recent ne arată că evenimentele climatice extreme antrenează totodată apariţia unor riscuri considerabile pentru sănătatea publică, inclusiv pentru sănătatea mintală şi bunăstarea comunităţilor", afirmă autorii acestui studiu, realizat de Institutul pentru climă din Australia. Referindu-se la evenimentele climatice - secetă, inundaţii - apărute în ultimii ani în anumite regiuni din Australia, autorii au constatat că "bulversarea şi suferinţa provocată de un eveniment extrem pot să persiste timp de mulţi ani".
O parte semnificativă din comunităţile afectate de aceste evenimente - până la 20% din populaţie - va suferi din cauza stresului, va fi afectată din punct de vedere emoţional şi se va lăsa cuprinsă de disperare, afirmă cercetătorii australieni. Abuzul de alcool poate să apară totodată după astfel de evenimente climaterice extreme, iar anumite studii au evidenţiat chiar o legătură între valurile de căldură dublate de secetă şi o rată ridicată a sinuciderilor.
Copiii par în special vulnerabili în faţa riscului de apariţie a sentimentelor de anxietate şi nesiguranţă, generate de incapacitatea adulţilor de a lupta contra dereglărilor climatice.


Articole înrudite