Mai multe instituţii şi ambasade străine din Bucureşti au fost vizate de o campanie de spionaj cibernetic. Atacul a fost descoperit de către specialiştii în securitate informatică de la compania rusă Kaspersky.
"Sunt patru IP-uri în România. Investigaţia este încă în desfăşurare. Am luat toate măsurile necesare pentru reducerea efectelor atacurilor", a declarat, pentru televiziunea naţională, directorul tehnic al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, Dan Tofan.
Purtătorul de cuvânt al SRI a declarat că atacul cibernetic "Octombrie Roşu" mediatizat de către firma Kaspersky a fost investigat de SRI încă din 2011, iar acesta a vizat accesul la reţele informatice de interes naţional şi culegerea de "informaţii confidenţiale", nu clasificate.
El a adăugat că atacul cibernetic "a determinat reacţia Serviciului de informare a autorităţilor vizate şi întreprinderea măsurilor de contracarare a atacului, precum şi restabilirea funcţionării normale a acestora".
Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, reţelele vizate de atacurile "Octombrie Roşu" aparţin "unor instituţii guvernamentale, dar şi din domeniul privat".
"SRI întreprinde măsuri pentru stabilirea identităţii agresorului cibernetic întrucât activităţile acestuia aduc atingere securităţii naţionale", a menţionat oficialul SRI.
Potrivit lui Sava, atacurile investigate în ultimii ani de SRI permit estimarea că ameninţarea cibernetică este una dintre cele mai mari şi dinamice la adresa securităţii naţionale şi partenerilor externi, iar aceasta trebuie tratată ca o "prioritate a statului român".
"Securitatea cibernetică reprezintă o dimensiune a securităţii naţionale, iar această zonă revine SRI şi noi avem o colaborare în acest sens cu celelalte instituţii ale statului, dar şi cu mediul privat, fiind vorba de firme, universităţi", a mai spus Sava.
Potrivit specialiştilor de la Kasperski, operaţiunea a facut parte dintr-un atac mai amplu care mai viza Rusia, Kazahstan, Azerbaidjan, Belgia, India şi Afganistan.