15 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vacanţa de vară este perioada în care atât copiii cât şi adulţii aşteaptă cu nerăbdare să petreacă timpul liber în compania celor dragi dar departe de casă. Pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor şi pentru o vacanţă în siguranţă, poliţiştii gălăţeni vă recomandă:
Respectaţi regulile de circulaţie!
Conduceţi prudent pe toată durata deplasării.
Efectuaţi manevrele de depăşire numai după o atentă asigurare.
Adaptaţi viteza de deplasare la condiţiile meteo şi la starea drumului.
Dacă sunteţi obosit, nu vă urcaţi la volan.
Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice.
Informaţi-vă în timp util asupra rutelor de deplasare înspre şi dinspre litoral, pentru a evita posibilele blocaje în trafic.
Folosiţi centura de siguranţă şi respectaţi semnalele poliţiştilor rutieri.
Evitaţi să vă angajaţi în discuţii care vă pot distrage atenţia de la drum şi nu folosiţi telefonul mobil în timp ce conduceţi.
Este indicat să opriţi, din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde şi a vă reface forţele.
În  staţiunile de pe litoral circulaţi cu viteză redusă.
Aveţi grijă de cei mici!
„Supravegheaţi-vă în permanenţă copilul, la joacă, atunci când vă aflaţi la cumpărături şi în zonele aglomerate! Câteva clipe de neatenţie sunt suficiente  pentru ca acesta să dispară sau să se accidenteze.
Explicaţi-i pe înţelesul său, cu exemple concrete, că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte, să nu se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească, indiferent de pretext. Nu-l trimiteţi singur la cumpărături, mai ales în locurile pe care nu le cunoaşte. Asiguraţi-vă că ştie numele parinţilor sau însoţitorilor (număr de telefon) şi numele hotelului ori al pensiunii. Învaţaţi-l că, dacă se pierde de dumneavoastră, trebuie să rămână în zona unde  v-a văzut ultima dată şi să apeleze la un poliţist sau la un jandarm. Învăţaţi-l să refuze persoanele necunoscute care, sub diferite pretexte, îi cer să-i însoţească.
Dacă observaţi un copil care s-a pierdut de însoţitorii lui, adresaţi-vă în cel mai scurt timp unui echipaj  de poliţie sau jandarmerie”, a precizat ag. pp. Bogdan Cojocaru, IPJ Galaţi.
Nu uitaţi de siguranţa autoturismului!
Dacă faceţi un popas, oricât de scurt, opriţi numai în locuri special amenajate şi nu lăsaţi uşile autoturismului neasigurate.
Nu lăsaţi niciodată cheile în contact.
Fiţi prudenţi pe drum când vi se solicită ajutorul de către persoane necunoscute.
Închideţi complet geamurile când părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp.
Nu lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii, bunuri de valoare (bagaje, poşete, obiecte de îmbrăcăminte, casetofoane, aparate foto, video, telefoane mobile etc.)! Acestea sunt tentante pentru hoţi.
Parcaţi autoturismul, pe cât posibil, în locuri special amenajate, iluminate corespunzător şi eventual supravegheate.
Un sistem de alarmă montat pe maşină este ideal pentru descurajarea spărgătorilor.
Siguranţă în spaţiile de cazare sau pe plajă
Nu permiteţi persoanelor străine sau cunoscute ocazional accesul în cameră.
Dacă vă găsiţi lucrurile răvăşite, nu atingeţi nimic şi apelaţi numărul de urgenţă 112.
Nu stabiliţi relaţii de prietenie cu orice persoană care pare sociabilă! De cele mai multe ori, infractorii pozează în persoane „binevoitoare” care vor să vă ajute.
Evitaţi să lăsaţi bunuri de valoare pe balcon, la vedere.
La plecarea din cameră ori pe timpul nopţii, asiguraţi atât uşa de acces în cameră, cât şi uşa de la balcon şi ferestrele.
În caz de incendiu, respectaţi indicaţiile personalului unităţii turistice şi evitaţi producerea panicii în rândul celorlalţi turişti.
Nu aprindeţi focul în apropierea hotelurilor şi a beach barurilor, pe terenuri virane acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci când acestea sunt amplasate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu.
În campinguri, aprindeţi focul doar în locuri special amenajate.
Respectaţi regulile de prevenire şi stingere a incendiilor impuse de administratorii locurilor de campare.
Nu intraţi în bazin sau piscină cu bijuterii! Puteţi fi uşor deposedaţi de ele în aceste condiţii.
Evitaţi consumul exagerat de alcool şi nu daţi curs provocărilor venite din partea persoanelor aflate în stare de ebrietate.
Evitaţi să vă lăsaţi bunurile de valoare nesupravegheate.
Adoptaţi un comportament rezervat, încercând să nu afişaţi în mod ostentativ obiecte de valoare (bijuterii, telefoane mobile).
Solicitaţi, ori de câte ori este nevoie, sprijinul lucrătorilor M.A.I. pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice în staţiunile de pe litoral.
Dacă sunteţi victimă sau martor al unei infracţiuni, alertaţi persoanele din jur şi anunţaţi poliţia la telefonul de urgenţă 112!


Articole înrudite