Pepenele roşu nu este numai extrem de delicios şi un aliment răcoritor care potoleşte setea, fiind o sursă de nutrienţi cu puţine calorii. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să consumăm 2-3 porţii de fructe şi 3-5 porţii de legume pe zi. Pepenele roşu este recunoscut şi deoarece, în cadrul dietelor, îmbină slăbirea cu procesul de dezintoxicare a organismului. Ca să alegi pepenele roşu bun trebuie ştiut că greutatea unui pepene bun, proaspăt, ar trebui să fie apropiată de mărime, nu trebuie să fie lovit, crăpat sau mucegăit, iar aroma sa trebuie să fie discretă. Este foarte important să spălăm exteriorul înainte de a-l tăia pentru a înlătura bacteriile de pe suprafaţă. Dr. Emanuela Soare, Specialist în Nutriţie, prezintă câteva calităţi ale pepenului roşu pentru care acesta este recunoscut:
1. Conţine 92% apă - Pepenii conţin 92% apă, fiind astfel o gustare ideală pentru perioada verii şi hidratând corpul.
2. Două felii de pepene au 80 de calorii - Două felii de pepene conţin 80 calorii, 25% din necesarul de vitamina C, 20% din necesarul de vitamina A şi 25 de grame de zaharuri naturale.
3. Este o sursă excelentă de vitamine A - Vitamina A se regăseşte în pepeni sub forma betacarotenului, element important pentru protejarea vederii şi menţinerea sănătăţii mucoaselor şi tegumentelor.
4. Conţine foarte multă vitamina C - Vitamina C ajută sistemul imunitar în lupta împotriva infecţiilor şi viruşilor funcţionând ca un scut împotriva radicalilor liberi care pot duce la apariţia multor probleme de sănătate.
5. Are foarte mult potasiu - Pepenele roşu este o sursă de potasiu, un mineral necesar pentru menţinerea echilibrului apei în corp şi regăsit în fiecare celulă a corpului. Totodată, joacă un rol important în menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.
6. Are un conţinut bogat în antioxidanţi - Cel mai important antioxidant regăsit în acest fruct este licopenul.